A 2014-es évet összegezve elmondható, hogy lényegesen javult a helyzet, emelkedni kezdtek az árak, nem csak Magyarországon, de egész Európában. Ez pedig – ahogy arról már többször is beszéltünk, a gazdasági javulást mutatja. A statisztikák szerint országos szinten 20-25% volt a növekedés. Európában Madridban és Dublinban volt a legerősebb emelkedés, de az igazsághoz tartozik, hogy ott volt korábban a legnagyobb a visszaesés is.

Érdekes megnézni, hogy a világ nagyvárosaiban miként alakulnak a árak. Budapesten, egy prémium kategóriás, új építésű lakás ára 6-700 ezer forint négyzetméterenként. Ez az itteni árakhoz képest nagyon soknak tűnik, de Londonban egy hasonló kategóriás lakás ára 8,5 millió Ft/m2, New Yorkban 7,7 millió, Párizsban 4,7 millió, Rómában 2,5 millió, Berlinben pedig kevesebb, mint másfél millió Ft/m2 az ára. Az is érdekes lehet, hogy a statisztikák szerint Angliában egy két keresettel rendelkező, négy fős család 35 év munkával tud megvásárolni egy 50 m2–es lakást, Magyarországon sokkal jobb a helyzet – hasonló feltételekkel 12 év elegendő egy fővárosi lakás megvásárlásához.

Ettől függetlenül nem valószínű, hogy a következő időszakban megugrik a külföldiek befektetési célú lakásvásárlása hazánkban. De kétségtelen, hogy egyre többen vásárolnak lakást befektetési céllal.

Lassan begyűrűzik hazánkba is az az életforma, amely Amerikában, Angliában teljesen természetes. Egyre többen keresik az albérleti lehetőségeket, és nem is tervezik saját lakás vásárlását. Ennek persze jó és rossz oldala is van.

Hódmezővásárhelyen egy használt panel lakás ára átlagban 92 ezer Ft/m2, a téglablokkos lakások már 105 ezer Ft/m2 átlagáron kelnek el, a tíz évnél fiatalabb lakások esetében 182 ezer Ft/m2 az átlagár.

Akár eladni vagy vásárolni, akár bérbe adni vagy bérelni szeretnének lakást, házat, keressék bizalommal a Fair-M Ingatlanirodát Hódmezővásárhelyen, a Szántó Kovács János utca 102. és Kinizsi utca 21. szám alatt, illetve Szentesen, a Horváth Mihály utca 12/A. alatt, interneten pedig, a www.fair-m.hu címen. Az iroda központi telefonszáma: 62/647-105. A Fair-M Ingatlan Iroda munkatársai szívesen segítenek a hitel igénylésben is, forduljanak hozzájuk bizalommal.

Kiskata