Antal István elmondta, hogy „2012-ben új jogszabály jelent meg, melynek értelmében a 2012-es évtől a települési önkormányzatok ebrendészeti feladataik elvégzése érdekében, és a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel, három évente legalább egy alakalommal ebösszeírást végeznek, mely alapján elektronikus nyilvántartást kell vezetni az ebre és tulajdonosára vonatkozó adatokról. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Önkormányzata 2012. december 31-ig elvégezte az ebösszeírást, amelyet 2015. év végéig újra megismétel.

„Az eb tulajdonosok kötelesek lesznek az adatokban bekövetkező változásokat bejelenteni. Ha az állat elkóborol, vagy elpusztul, azt jelenteni kell a polgármesteri hivatalban, – személyesen, vagy a pmh@hodmezovasarhely.hu e-mail címen -, és az állatorvosnak is.”

„A nyilvántartott ebek száma Hódmezővásárhelyen jelenleg 8286. Az adatszolgáltatás kötelező, 2013. január 1–től minden négy hónaposnál idősebb eb csak mikrochippel (transzponderrel) megjelölve tartható. A jelöletlen állatról a jegyző és a magán állatorvos köteles jelentést tenni a járási állat- egészségügyi hivatal felé.”

Az e-Ebnyilvántartó Rendszer a http://www.hodmezovasarhely.hu/ebosszeiras/ címen érhető el. Itt megtekinthetőek a jogszabályi kötelezettségek, a felületen pedig regisztrálni is lehet. Többek között a kutya fajtáját, nemét, és hívónevét is meg kell adni. Aki 2014. december 31-e előtt regisztrált, annak ismét rögzítenie kell magát a rendszerben. Abban az esetben, ha az eb tulajdonosnak több kutyája is van, akkor nem kell a gazda adatait újra megadni, csak az állatokért. Akinek nincs lehetősége internetelérésre, annak papíralapon biztosítja az önkormányzat a bevallási lehetősége, amelyet a polgármesteri hivatal földszinti 6-os irodájában lehet megtenni.

Rozgonyi Ádám