A NAV pénzügyi nyomozói Csongrád megyei és Közép-magyarországi adóellenőrökkel együttműködve egy 18 főből álló bűnszervezet tevékenységét szakították meg 2012 decemberében.

A fotó illusztráció

A gyanú szerint a szervezet két nagy forgalmú Csongrád megyei kft. nevében színleg Szlovákiába adott el főként kávét, de emellett csokoládét, gumicukrot, nyalókát és étolajat is. A szlovák cég papíron egy ciprusira számlázta tovább készletét. A látszat kedvéért az árut ugyan kiszállították Szlovákiába, de onnan rövid időn belül Ciprus helyett Budapest környéki telepekre visszafuvarozták. Ezt követően egy számlázási láncolaton keresztül a szállítmányok ismét bekerültek a Pest és Csongrád megyei cégekből álló hálózatba. A körbeforgatott áru mozgásáról kiállított fiktív számlák alapján több mint 860 millió forint áfát csaltak el.

A nyomozás során felmerült annak gyanúja, hogy a bűnszervezet munkáját egy pénzintézet fiókvezetője is segítette. Tőle a bűnszervezet vezetője rendelt készpénzfelvételt és kért banki információkat a szervezethez tartozó olyan cégek nevében is, amelyekhez neki papíron semmi köze nem volt. A banki műveletek után a fiókvezető jutalékot kapott.

A pénzügyi nyomozók készpénzt, bankszámlákat, ingatlanokat, és járműveket vettek zár alá, továbbá 130 millió forint áfa kiutalását akadályozták meg. Az így biztosított, körülbelül egy milliárd forinttal az okozott kár megtérülhet.

A bűnszervezet vezetőjével, a kereskedő cégek bűnös tevékenységében, valamint a bűnszervezet munkájában közreműködőkkel szemben költségvetési csalás, míg a bankfiók vezetőjével szemben gazdasági titok megsértése miatt javasolnak vádemelést. Előbbi esetén a törvény akár 20 évig, míg utóbbi esetén akár 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.