A múlt heti párizsi mészárlás és túszejtés után újabb támadásokkal fenyegette meg Franciaországot Iszlám Magreb al-Kaidája, a nemzetközi terrorszervezet észak-afrikai ága. A dzsihadista honlapokon közzétett üzenet szerint „Franciaország megfizeti az árát a muszlim országok elleni erőszaknak és a szentségek megsértésének”.

A Charlie Hebdo következő címlapja (forrás: index.hu)

A CNN amerikai hírtévé által idézett közlemény szerint „mindaddig, míg megszállnak országokat, mint Mali és Közép-Afrika, bombázzák népünket Szíriában és Irakban, míg a béna média folytatja a próféta gyalázását, Franciaország a legrosszabbnak teszi ki magát újra és újra”. Ez utalás egyrészt a francia katonai részvételre az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni akciókra, másrészt a Charlie Hebdo elleni múlt heti támadásra.

A múlt héten szerdán Franciaországban két fegyveres támadta meg a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségét, és megöltek 12 embert, köztük két rendőrt. Csütörtökön egy harmadik fegyveres megölt egy rendőrnőt, majd túszokat ejtett egy kóser üzletben, akik közül négyen meghaltak. A rendőrség végül mindhárom terroristával végzett.

A vallásellenes karikatúráiról ismert Charlie Hebdo azzal vívta ki az iszlamisták haragját, hogy rajzaival gyakran gúnyolta Mohamed prófétát, ami a muszlim hívők szemében istenkáromlásnak számít. A lap a főszerkesztő és több karikaturista meggyilkolása után sem áll le, szerdán hárommillió példányban jelenik meg, Mohamedet ábrázoló rajzzal a címlapon. A próféta ezen egy „Én vagyok Charlie” feliratú táblát tart könnyezve, a főcím pedig az, hogy ”Minden meg van bocsátva”.

forrás: vs.hu