Eötvös Csaba, Kovács Henriett, Megyesi Anett, Török Erika és Török János, Lucien Hervé Kamera Klub tagok tavaly ősszel fotográfus bizonyítványt szereztek, így álmaikat tovább szőhetik.

“Tizennyolc különböző világlátás és technikai megoldás” – utalt a fotók sokszínűségére hírportálunknak adott interjújában Dömötör Mihály, fotóművész, a Lucien Hervé Kamera Klub elnöke, aki öt éve oktat a szegedi alkalmazott fotográfus szakon. A képzést választók elképzelése különböző volt: jó néhányan fotográfusként kezdték meg az OKJ-s tanfolyamot, mások pedig meg szerették volna tanulni a szakmát, bár nem főállású fotósnak készülnek – tudtuk meg.

A mintegy harminc kiállított kép többsége portré, tájkép, életkép, vagy kísérleti mű. A képzés hallgatóinak kötelező volt vizsgamunkát beadniuk, így a tárlaton látható fotók többsége akár vizsgamunkáknak is nevezhető, de vannak olyan képek is, amelyek korábban készültek. Dömötör Mihály szerint a kiállítók meglátják a témákban a jó képek lehetőségeit, és szakmai felkészültségük segítségével azokat láttatni is tudják. A kiállítás céljának pedig azt tekinti, hogy a vásárhelyiek megismerkedjenek e tehetséges hallgatók munkáival. “Azok állítanak ki, akik tehetségesek és bátrak” – vallja a fotóművész, akit érdekel a fotósok sorsa: “jó lenne 30 évvel előre látni a jövőbe és tudni, vajon hogyan valósítják meg magukat a fotográfián keresztül, miként bontakoztatják ki tehetségüket.”

Török János fotográfus, a Lucien Hervé Kamera Klub titkára három képet hozott magával. Az egyiken Ákos látható, gitárral a kezében. A fénykép Vásárhelyen, a Fekete Sasban készült. A fényképész Horvátországban, nyaralás közben fényképezett le két egymásra rakott kerékpárt, melyet az érdeklődők is megtekinthettek a fotókiállításon. Elmondása szerint nyaralása is fotózással telt. Harmadik képe egy Mártélyon készült fotó, melyet 60 fokkal forgatott el a különös hatás érdekében.

Sok volt a fekete-fehér, ám hangulatában mégis színes kép a kiállított fotográfiák között. Török János szerint ezek “letisztult, hangulatkeltő képek”, amelyeken a kompozíciónak tökéletesnek kell lennie. Mint sok fotográfusnak, így számára is gyerekkori szerelem a fényképezés, a szakmával 3-4 éve foglalkozik komolyabban. A munka mostanára beérett: jelenleg Londonban, Győrben és Vásárhelyen állít ki. Dömötör Mihállyal az alkalmazott fotográfus szakon ismerkedett meg, a Lucien Hervé Kamera Klub pedig kettejük ötlete volt. Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) “világhírű fotós volt és hódmezővásárhelyi születésű” – indokolta a klub névválasztását Török János.

A bemutatott fotókat minden érdeklődő alaposan szemügyre vette. A képek megmutatták azt, hogy milyen szép az emberi arc és test, mennyire sokarcúak hétköznapi tárgyaink, és hogy milyen gyönyörű a természet. A tárlatra többen ellátogattak a kiállítók ismerősei közül is. “A képek kifejezőek, sokat mondóak. Nekem nagyon tetszenek” – mondta el a promenad.hu-nak Orosz Csaba, Török János kollégája.

A tárlaton a tavaly végzett Kamera Klub tagok alkotásain kívül megtekinthető még: Antal-Tizedes Judit, Bóni Imola, Dubovszky Ágnes, Faragóné Pancsa Amanda, Gajdács Szilveszter, Jójárt Gabriella, Kanyó Kinga, Lévai Krisztián, Linczer-Katkó Izabella, Paragi Dénes, Rózsa-Czinege Bea, Tarkó Bálint, valamint Tresnyics Tibor képei is. A kiállítás január 17-ig látogatható.

Rozgonyi Ádám