A modern postagalamb tenyésztés Belgiumban kezdődött a 19. század elején. Magyarországon az első hazai önálló postagalamb egyesület 1882-ben jött létre. 1937-ben Brüsszelben megalakult a Nemzetközi Postagalamb Szövetség, amely Magyarországot azonnal felvette tagjai közé.

E sportággal minden kontinensen foglalkoznak: Belgiumban, Hollandiában, Németországban több mint 30 ezer, Lengyelországban 50 ezer ember galambászik versenyszerűen, míg Kínában számuk meghaladja az egymillió főt. Magyarországon több mint 5 ezer regisztrált tagja van a Sportszövetségnek, amely rendszeresen megszervezi az Országos Postagalamb Kiállítást. E hobbi kedvelői között világszerte találunk nagyvállalkozókat és nagygazdákat is, itthon inkább a vidéki, egyszerű kisemberek sportja.
A Postagalamb Olimpiát 1949-ben tartották meg először, a franciaországi Lille városában, e hobbi kedvelői azóta kétévente találkoznak. Magyarország nem először kapta meg a rendezés jogát. 1975 februárjában szintén Budapest volt a helyszíne 16. olimpiának. Két évvel ezelőtt ugyancsak a magyar fővárosban tartották meg az I. Kontinentális Postagalamb Kiállítást. Legutóbb, 2013-ban a szlovákiai Nyitrán találkoztak olimpia keretében a galambászok, a magyarországit követő, 2017. évi postagalamb olimpia helyszíne a belga főváros, Brüsszel lesz.
Az idei budapesti eseményre valamennyi földrészről, várhatóan mindegy 50 országból érkeznek delegáltak, legnagyobb számban az európai államokból lesznek jelen, míg Kínából csaknem 200-an jönnek.
A külföldi vendégek száma a szervezők várakozása szerint 15 ezer fő körül lesz, és mintegy 3 ezer magyar látogatóra számítanak.

 

Forrás: Baranyai Antal