A „megbízható forrásokra” hivatkozó jelentés szerint a legfiatalabb terrorista, a 18 éves Hamyd Mourad jelentkezett önként az egyik rendőrőrsön az észak-franciaországi Charlesville-Mézieres-ben. Két társa, a Kouachi-fivérek, továbbra is szökésben vannak.

A rendőrség néhány órával korábban azonosította a 12 halálos áldozatot követelő merénylet végrehajtóit. Közülük a 32 éves Chérif Kouachit 2005-ben már bebörtönözték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében. Chérif és két évvel idősebb bátyja, Said, francia állampolgárok.

Hajsza az elkövetők után

A sajtójelentések szerint több helyszínen csütörtök hajnalban is folytatódott a gyanúsítottak utáni rendőrségi hajtóvadászat. A hatóságok hivatalos körözést adtak ki a két Kouachi ellen, közölve fényképeiket is. A három férfit gyanúsítják azzal, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében illetve annak közelében lelőttek 12 embert. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai – így Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő és négy másik karikaturista is –, ketten pedig rendőrök voltak.

Az élclap szerkesztősége ellen már korábban is intéztek támadást. Az épületre 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Az újság egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén gúnyolódott. A támadást mindazonáltal semmilyen szervezet nem vállalta magára.

A szerdai vérengzést a világ számos vezetője (köztük a magyar vezetők) és az ENSZ Biztonsági Tanács is elítélte. Francois Hollande államfő a merénylet miatt csütörtökre nemzeti gyásznapot rendelt el. Szerda este Franciaország számos városában több mint százezren tömegrendezvényeken emlékeztek meg az áldozatokról, és külföldön is sok helyütt tartottak tüntetéseket a párizsi vérengzés miatt.

Obama segítséget ajánlott

Az illetékes amerikai hatóságok segítségét is felajánlotta Barack Obama amerikai elnök Francois Hollande francia államfőnek a párizsi vérengzés elkövetőinek azonosításában szerda éjjeli telefonbeszélgetésük során. A Fehér Ház közlése szerint Obama szolidaritását fejezte ki, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok a francia nép oldalán áll.

Az amerikai elnök már korábban nyilatkozott a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében elkövetett akcióról, hitványnak és gonosznak minősítte azt. Hozzátette, hogy a merénylők a sajtószabadság ellen is támadást intéztek. John Kerry külügyminiszter szintén szolidaritásáról biztosította a francia embereket, és hangoztatta: az Egyesült Államok eltökélten együttműködik Párizzsal a szélsőséges irányzatok elleni fellépésben.

Hollande a telefonbeszélgetésben megköszönte Obamának a támogatást, és tájékoztatta partnerét arról, hogyan áll a tettesek utáni hajtóvadászat, illetve milyen a sérültek állapota – közölte még az amerikai elnök hivatala.

A párizsi terrortámadásban 12 ember meghalt, 11-en megsebesültek, közülük négyen válságos állapotban vannak. Évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Franciaországban.

Forrás: infopapa/MTI