Mindhárom 2014-ben tartott választást izgalmasnak nevezte Lázár János országgyűlési képviselő. Mint mondta, a parlamenti választás azért volt érdekes, mert egy hagyományosan jobboldali-konzervatív értékeket valló térséget, azaz Hódmezővásárhelyt összevontak egy hagyományosan baloldalra húzó térséggel, Makóval. Ennek ellenére a Fidesznek minden szavazókörben sikerült elnyernie a választók bizalmát, ami az ország egyik legszegényebb térségében óriási felelősséggel is jár. „Makó és Mezőhegyes között nagy a munkanélküliség, a kilátástalanság és az elkeseredettség, tőlem, mint képviselőtől elsősorban azt a segítséget várják, hogy az infrastrukturális beruházásokkal az életminőség javuljon, a munkahelyteremtéssel elérni, hogy a kilátástalan szociális helyzetben munkához és fizetéshez jussanak az itt élők” – hangsúlyozta Lázár János.

Az európai parlamenti választásokról szólva a miniszter kiemelte: ebben a térségben érzékelhető, hogy az emberek csalódtak az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, az unió népszerűsége a 2004-es csatlakozás óta itt egyáltalán nem emelkedett. Ez Lázár szerint részben a Magyarországgal szemben megfogalmazott alaptalan kritikáknak köszönhető, illetve annak, hogy a választópolgárok kiszolgáltatottnak érzik magukat a multikkal és az Európai Bizottsággal szemben, amely egyáltalán nem az emberek érdekeit képviseli. „Ezért támogatta a választók többsége a kormánypártok listáját az EP-választásokon, mert fontosnak tartják az erős nemzeti érdekképviseletet” – mutatott rá a miniszter.

Lázár János a legizgalmasabbnak az önkormányzati választást nevezte. Emlékeztetett, hogy a választókerületében lévő mind a 19 településen sikerült olyan szövetséget kötni, amelynek eredményeképpen fideszes, vagy a jelenlegi kormánnyal szívesen együtt dolgozó, a polgári társadalompolitikát támogató és képviselő polgármestert választottak meg. „Makón egy húsz éve regnáló szocialista polgármestert sikerült szűk többséggel, szoros meccsben leváltani, de a képviselő-testületben abszolút többsége van a kormányoldalnak, az egyéni választókerületekben elsöprő győzelmet aratott a Fidesz” – emlékezetett Lázár, hozzátéve: most négy, illetve öt kemény, munkával teli esztendő következik.

Az elmúlt időszak eredményeit ismertetve a miniszter kiemelte az M43-as autópálya 60 milliárd forintos beruházást, amely érdemben javítja a térségben élők életminőségét és közlekedésbiztonságát. A Hódmezővásárhelyen elért eredményekkel kapcsolatban kifejtette: a kormánnyal közösen sikerült megszüntetni a város adósságállományát, és 40-50 milliárd forint értékben olyan fejlesztéseket megvalósítani, ami az itt élők életminőségén változtatott pozitív irányba. A legjelentősebbnek a munkanélküliség alakulását tartja Lázár János, mint elmondta, 2010-ben még tíz százalék felett volt a tartósan állástalanok száma, ez az adat 2014-re öt és hét százalék közé csökkent.

A jövőre vonatkozó tervek közül a miniszter megemlítette, hogy megépül a 47-es út Vásárhelyet elkerülő szakasza, Orosháza irányában pedig felújítják az utat. Fontosnak nevezte a Szeged és Vásárhely belvárosát összekötő elővárosi vasút megépítését, illetve azt, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban a Brüsszelből érkező források hatvan százalékát a kis- és középvállalkozások kapják.

Forrás és fotó: szegedma.hu