A balatoni vízirendészet segélyhívó száma a 1817-es – hangsúlyozta Verb István őrnagy, víziközlekedési osztályvezető a vízirendészet keddi rendkívüli, Balaton-parti sajtótájékoztatóján. Összehívásának apropóját az adta, hogy az elmúlt napok és éjszakák fagyos időjárásának köszönhetően partközelben, védett öblökben jegesedni kezdett a Balaton, s várható, hogy – különösen, ha megáll a szél és mínusz tíz foknál is hidegebb lesz éjjel – tovább hízik, terjeszkedik a jég a következő napokban.

Modern idők: ma már a feltöltött mobiltelefon is alapvető kellék ha valaki jégre megy, azért, hogy ha bajba jut, azonnal hívni tudja a segítséget. Melyet elsősorban a 112-es általános segélyhívó szám tárcsázásával lehet megtenni, de rendelkezésre áll a balatoni vízirendészet is a 1817-es számon. Jégre lépésről persze egyelőre szó sem lehet, a vízirendőrök elővigyázatosságból, megelőzés céljából ismertették a tudnivalókat már a jegesedés megkezdésekor.

– A szabad vizek jegén tartózkodás szabályait egy néhány soros rendelkezés tartalmazza – kezdte mondandóját Verb István a siófoki kikötőben. – A legfontosabb, hogy a jég legyen kellő szilárdságú, ne mozogjon, ne olvadjon. A tapasztalatok szerint legalább tíz centimétert el kell hogy érje a vastagsága ahhoz, hogy sportolásra alkalmas legyen. A jegesedés először a kikötőkben, veszteglőhelyeknél indul meg, ezeken a helyeken azonban tilos a jégen tartózkodni. Tilos továbbá éjszaka, korlátozott látási viszonyok közepette jégre lépni. Azt tanácsoljuk a jeges sportot űzőknek, hogy egyedül ne menjenek a jégre, s hogy folyamatosan figyeljék az időjárás változásait. A látótávolság ugyanis télen igen rövid időn belül is lecsökkenhet, ez esetben ha nem látjuk a partot, eltévedhetünk a jégen. Ezért is tanácsos mindig partközelben tartózkodni.

Téli turizmus: a metsző hideg és szél ellenére is sokan sétáltak kedden a siófoki mólón, kíváncsiak voltak a természet, a szél és a fagy „alkotásaira”; a móló végén a cseppkövekhez hasonlatos képződményeket fényképezhettek az alkalmi fotósok és a tévéoperatőrök.

E közben Zamárdinál egy hattyú fagyott a jégbe a csónakkikötőnél. A jégbe fagyott mólót csodálók értesítették a madárvédőket.

Értesülésünk szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei siettek a madár segítségére; a hattyút egyébként már az elmúlt napokban is látták ott betegen.

Forrás és fotók: sonline.hu