A nemzeti ünnepek és más szabadnapok miatt évről-évre egy-egy hétfői, vagy pénteki napot pihenőnappá minősítenek át, amelyet aztán egy megelőző, vagy következő szombaton kell pótolni. Attól függően, hogy az ünnepnapok milyen napra esnek egyes években több, akár öt hosszú, négynapos hétvége is lehet, míg máskor, így például az előttünk álló 2015-ös évben jóval kevesebb, szám szerint csupán három négynapos hétvége vár ránk.

Az első rögtön az év kezdetére fog esni, hiszen január 1-je csütörtöki nap lesz, így a szokásokkal ellentétben január másodikán az ország jelentős része „megússza”, hogy munkába kelljen állnia, helyette január 5. lesz az első valódi munkanap. Más kérdés, hogy ennek néhány nappal később meglesz a böjtje, hiszen január 10-én szombaton kell majd pótolni az előző pénteki pihenéssel kieső munkanapot.

Az első tavaszi nemzeti ünnep, március 15. esetében a pihenésre vágyóknak nem lesz szerencséje, az ugyanis vasárnapra esik, így ezt a plusz szabadnapot ezúttal elfelejthetjük. Ezt követi majd a húsvét, amely jövőre április 5-ére esik. Itt értelemszerűen a háromnapos hétvégével számolhatunk egy átlagos munkahelyen. Hasonló lesz a helyzet május elsejével, az ugyanis pénteki napra esik 2015-ben, így akkor is három egymást követő napon lehet pihenni. Május végén (május 25.) pedig a pünkösd révén lesz még egy hasonló hosszú hétvégénk.

A nyár vége ezúttal kicsit “formabontó” lesz, augusztus elején (8-án) ugyanis szombaton is munkanap lesz. Ekkor kell ugyanis ledolgozni az augusztus 21., péntekre kitűzött pihenőnapot. Értelemszerűen előtte csütörtökön augusztus 20-án sem kell felvenni a többségnek a munkát. A nyár végén lesz tehát a három jövő évi négynapos hétvégéből a második.

Ősszel egy alkalommal lesz három egybefüggő pihenőnap, október 23-a ugyanis péntekre esik. A másik munkamentes őszi nap, november 1., Mindenszentek napja vasárnapra esik, így ezt (hasonlóan március 15-éhez) elbukjuk.

Ezt követően december 12. szombat lesz munkanap, amikor is a december 24. Szenteste “kerül ledolgozásra”. Jó hír ugyanakkor, hogy az csütörtökre esik, így a karácsonyi ünnepek idejére is esik majd egy négynapos hétvége.

Forrás:

mfor.hu