A koktél jellemzően kevés alkohol és sok gyümölcs keveréke, egy designos hosszú pohárban pedig még azok is össze tudnak löttyinteni valami finomat, akik nem Lajsz Andrásnál tanultak. Íme néhány recept, amelyhez elég csak a bárszekrényig menni, s beszerezni néhány litert a gyümölcslevek közül. A következő tippek egy személyre szólnak.

Rosie – a dögös vörös

– 4 ck Campari

– 1 cl narancslikőr

– 8 cl grapefruit

– pezsgő

Az első három alapanyagot hosszú pohárba öntjük, megkeverjük, majd pezsgővel felöntjük, utána narancskarikával, esetleg koktélcseresznyével díszítjük.

Casablanca – a romantikus álmodozó

– 3 cl vodka

– 1 cl tojáslikőr

– 2 cl citromlé

– 4 vl narancslé

Az összes hozzávalót shakeben összekeverjük, majd tört jéggel félig megtöltött pohárba szűrjük és narancskarikával díszítjük.

Mermaid – a karcsú sellő

– 2 cl gin

– 2 cl bianco vermut

– 2 cl Curacao Blue

– narancs vagy grépfrút üdítő

Az italokat a jégkockákkal félig töltött pohárba öntjük és felöntjük az üdítőkkel. Citromszelettel és narancs héjából vágott spirállal cicomázzuk.

Holiday egg nog – a tojásos csók

– 4 cl whiskey

– 2 cl fehér rum

– 1 kávéskanál cukor

– 8 cl tej

– 1 tojássárgája

Az alapanyagokat a tej kivételével shakerben, nagy jégkockákkal gyorsan és erősen összerázzuk, majd pohárba szűrjük és felöntjük a hideg tejjel. Végül a tetejére szerecsendiót reszelünk. Ennek a koktélnak az a különlegessége, hogy forrón is készíthetjük, ilyenkor mindössze annyit változtassunk, hogy forró tejet öntsünk a keverékhez.

Forrás és fotó: szegedma.hu