Egyes hagyományok szerint eleve hasznos az év utolsó napján valamit a földre öntenünk, mert akkor a következő esztendőben “dől a lé”. A magyar azonban nem nagy pezsgőfogyasztó, a felmérések szerint a pezsgő 80%-a az év végi ünnepekhez, vagyis a karácsonyhoz és a szilveszterhez köthető. Ezen a helyzeten javítana a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing (AMC) vezérigazgatósága, mely bor-, gyöngyözőbor és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kommunikációs kampányt indított idén. Az elmúlt években valamelyest nőtt a fogyasztás, míg 2011-ben 30 ezer hektoliternyi pezsgőt hoztak forgalomba belföldön, ez idén az első fél évben szinte megduplázódott, 57 ezer hektoliterre nőtt. A pezsgő-előállítással foglalkozó pincészetek száma is megkétszereződött, jelenleg 20 pincészetben készítenek pezsgőt hazánkban.

Az ismert üzletláncok természetesen akciók hadával várják a vásárlókat, felkészültek az év végi rohamra, roskadoznak a polcok a különféle pezsgőktől. A Tescoban a Törley két üveg vásárlása esetén akciós, akkor 769 forintért kínálják, de ha csak egy palackkal vennénk, akkor 899-et fizethetünk érte. Van természetesebben olcsóbb is, a Szent István Korona pezsgő 649, a Schloss Böchingen 559, míg a König 549 forintba kerül. A Tini gyerekpezsit 299-ért, a Kölyök gyerekpezsit pedig 329 forintért kínálják. Az Auchanban a Törley Fleurt 769 forintért vásárolhatjuk meg, a „sima” Törleyt itt is két darab után akciózzák, egy palackért 849 forintot kérnek, de ha kettőt veszünk, akkor darabjáért 799 forintot kell fizetni a kasszánál. A Szovjetszkoje Igrisztoje 499, a Walton 549, a Hungária pezsgő pedig 1499 forint az áruházban. A gyerekeknek a Süsü gyerekpezsgőt kínálják 144 forintért, míg a Tini vagy Zoo party alkoholmentes pezsgőért 279 forintot kérnek.

A Penny market – akárcsak tavaly – 777 forintra akciózta be a Törleyt, de olcsóbbat is választhatunk, a Mon Amour pezsgő 444 forintba kerül, a Szovjetszkoje Igrisztoje pedig 539 forintba. A Lidlben a Törley pezsgőt 789 forintért vehetjük meg az év utolsó bulijára, a Lingerhof 599 forintba kerül. A Pataya gyerekpezsgőt itt 399 forintért kínálják az óévbúcsúztatóra. A Spar a Burg pezsgőt ajánlja 499-ért, a Törleyt szintén két darab vásárlása esetén akciózzák, akkor 799 forint, egy üveggel pedig 849, míg a gyerekeknek 399 forintért vásárolhatunk Kölyökpezsgőt.

Forrás és fotó: szegedma.hu