A görög szokások szerint Szent Vazul – a pufók Mikuláshoz hasonlóan – ajándékot hoz azoknak a gyerekeknek a cipőjébe, akik az újévi tűz mellett hagyják a lábbelit.

A litvánok újévkor vaktában eldobnak egy pár cipőt, figyelve hol érnek földet. Ha a cipő a bejárat előtt esik le, az eladó sorban lévő lány hamarosan férjhez megy, ha valamelyik sarokban, akkor abban az évben már nem kérik meg a kezét.

Az olaszok piros alsó és felsőruhába öltöznek, a régi dolgaiktól pedig egyszerűen megválnak. Zsebeikbe lencsét tesznek, éjfélkor pedig megesznek 12 szőlőszemet, hátha szerencsésebb lesz az új év.

A szlovákok az ünnepi asztalterítő alá pénzt tesznek abban a reményben, hogy gazdag lesz az esztendő, az anyukák pedig mézzel keresztet rajzolnak a gyerekek fejére, hogy édes legyen az életük.

Indiában elterjedt szokás, hogy újév napján semmit, még a szemetet sem viszik ki a házból, nehogy elússzon a szerencse. A tehenek szarvát fényesre festik, virágokat aggatnak rájuk, és körmenetben végigvezetik őket.

Koreában az emberek lapátokat és gereblyéket állítanak a házfal tövébe, hogy így nyerjenek védelmet a gonosztól. A családi összejöveteleken nemcsak esznek és mulatnak, hanem emlékeznek az elhunytakra és jó egészséget kívánnak az időseknek.

Thaiföldön lelocsolják egymást az ünneplők remélve, hogy elegendő csapadék hullik a jövő évben. Tisztára mossák az összes Buddha-szobor lábát, a szerzeteseknek pedig rizst és gyümölcsöket ajándékoznak. A jószerencse reményében szabadon engedik madaraikat és halaikat.

A japánok szalmaköteget helyeznek keresztbe a ház bejárati ajtaja elé, hogy távol tartsák a rossz és ártó szándékú szellemeket, és nevetnek egy jót, hogy boldogan induljon az esztendő.

Kínában az ősökért imádkoznak, valamint vadásznak és halásznak. Azonban szerencsétlen dolognak tartják, ha valaki a boldogságáért imádkozik, vagy házasságot köt.

Már őseink is egyszerű szokásokhoz tartották magukat újév napján, a magyar néphit szerint ugyanis aki január elsején korán kel, egész évben korán fog ébredni, aki hideg vízben mosakszik friss lesz, aki pedig rosszkedvű egész évben bánatos lesz. Az üres zsebek, szekrények és polcok látványa sem jelentett jót a jövőre nézve, aki házában ilyet tapasztalt hosszú ínséges esztendőre számíthatott.

Forrás és fotó: szegedma.hu