Tájékoztatásuk szerint így a pályázatra fordítható összeg összesen 795 237 000 millió forintra nőtt, a pályázatonkénti támogatás maximális értéke 5 000 forinttal emelkedett.

Az emelt összeg az A energiaosztályú készülékeknél maximum 30 000 forint, az A és A energiaosztályú készülékeknél 40 000 forint támogatás jár.

A már benyújtott pályázatokra is érvényes ez a módosítás, így azok a pályázók, akik december 29-e előtt nyújtották be a pályázatukat, jóváhagyása esetén az emelt támogatási összeget fogják megkapni – áll a közleményben.

A támogatásra bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély pályázhat. A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon (https://uszt-hgcs.hu) keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az “Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást (www.kormany.hu, www.emi.hu), ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2015. február 15-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A pályázat eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére került meghirdetésre, de a tárca a pályázattal kapcsolatos visszajelzéseket mérlegelve módosította a pályázati feltételeket, és minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély számára lehetővé tette a programban való részvételt.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A energiaosztályú készülék választása esetén maximum 30.000 forint, A és A energiaosztályú készülék választása esetén maximum 40.000 forint. A háztartási készülék cserével minimum 10 százalékos energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján. A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek, valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját (https://uszt-hgcs.hu )

A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.
A pályázat felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökkennek a lakosság rezsikiadásai, továbbá az intézkedés az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatja.

(Forrás: mti.hu)