Az üzemanyagárak nyár vége óta folyamatos esésben vannak, ma már csupán 340 forintot kell adni egy liter benzinért átlagosan, ami közel száz forintos esést jelent a csúcshoz képest, gázolajat 360 forint körüli áron vehetünk. Emiatt sokakban merülhet fel, hogy bevásároljanak üzemanyagból, akár saját maguknak a keményebb napokra, akár azért, hogy később értékesítsék azt.

Mennyi üzemanyagot tárolhatunk otthon?

Érdekes, hogy a két legnépszerűbb üzemanyag tárolási szabályai eltérnek, méghozzá a benzin tárolásának jóval szigorúbb feltételei vannak, ennek oka, hogy más tűzveszélyességi kategóriába sorolja őket a törvény.

Benzinből maximum 20 litert tárolhatunk otthon, és ezt legfeljebb egy 20 literes kannában tehetjük meg. Ezzel szemben a dízelből akár 60 liternyit is tarthatunk a garázsunkban

– tudta meg a Pénzcentrum az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóságtól. Persze az sem mindegy, miben, mivel csak fémkannában, illetve robbanás- vagy tűzálló tárolóban lehet elhelyezni az üzemanyagokat.

Mi történik, ha átlépem a határokat?

A tűzvédelmi törvény megszegése elsősorban pénzbüntetéssel jár, ami a határ átlépésének mértékétől függően.

60 ezer forinttól akár kétmillió forintig is terjedhető pénzbírság lehet.

Sokkal lényegesebb azonban, hogy amennyiben személyi sérülést okozunk azzal, hogy nem megfelelően tároltuk az üzemanyagot, akkor annak büntetőjogi felelősségrevonás és börtönbüntetés is lehet a vége. Azt sem érdemes elfelejteni, ha “csupán” anyagi kárt okozunk a felelőtlen tárolással, még akkor is anyagi felelősségre vonás miatt hatalmas összegeket fizethetünk ki kártérítésként a büntetésen felül.

Azt érdemes hozzátenni, hogy az üzemanyag értékesítése szigorú engedélyekhez kötött, így továbbértékesítése illegális, ami büntetőjogi felelősségre-vonással járhat.

Fontos, hogy talajszint alatt, és tetőtérben nem tárolhatunk benzint. A talajszint alatti tárolásnál a szellőzés hiánya, a tetőtérnél pedig a nyáron gyakori magas hőmérséklet lehet az oka a tiltásnak. Érdekes, hogy ez a szabály a gázolajra nem vonatkozik, mégis érdemes ennél is betartani ezt a szabályt, hiszen tűzveszélyes anyagról van szó.

Forrás: penzcentrum.hu