A „Mindenki Más” multikulturális projekt során a hetedik osztályosok  a nagyrasszokat és az általuk választott, érdekesnek talált népcsoportokat (indiánok, zsidók, romák, négerek) dolgozták fel, bemutatták faji sajátosságaikat, életterüket, a mienktől eltérő szokásaikat. A nyolcadikosok általuk választott országok föld-, néprajzát, kultúráját, sportéletét dolgozták fel (Románia, Görögország, Szerbia, Spanyolország). Egymásnak és az 5-6. osztályosoknak, plakátok és prezentációk formájában mutatták be műveiket. A nyolcadikosok a választott nemzetek ételeiből egyet-egyet el is készítettek, és az előadások végén a többiek megkóstolhatták azokat.

2014.12.16-án a 3-8. osztályosok vettek részt a programban a Kozmutza Flóra Óvoda és Általános Iskolával együttműködve, ahonnan 15 tanuló és 6 pedagógus érkezett hozzánk.

A megnyitó után a jó hangulatot a Kozmutza Iskola Mi-Egy-Más zenekara alapozta meg. Gajdán Attilát, egy régi tanulójukat is elhozták, aki beszámolt a paralimpián szerzett élményeiről, majd pedagógusaik és tanulóik csatlakoztak az osztályainkhoz. Ezután a tantermekben és az iskola előtt forgószínpadszerűen hat állomáson érdekes feladatokban vettek részt, amelyeken keresztül a mozgás-, hallás- és látássérültek viszontagságos életét próbálhatták ki egy rövid alkalom elejéig: szájjal festés, vakon pudingevés, vakon levélírás, vak akadálypálya, szájról olvasás, vakon közlekedés, kézmosás és kipróbálták a járókerettel és a tolókocsival való közlekedés nehézségeit is.

A napot a Mi-Egy-Más zenekar fergeteges koncertje zárta. Az együttműködés mindkét fél részéről pozitív visszhangra talált, kellemesen telt el a nap- számolt be a projekt megvalósításáról Kruzslicz Péter.

Forrás és fotó:

Patyi Éva

tagintézmény-vezető