Akár azt is mondhatjuk, hogy 2014 a fesztiválok éve volt, hiszen egy fergeteges szilveszteri utcabállal indult az év, majd a nyáron Szent Iván és államalapító Szent István királyunk napjához kapcsolódóan volt egy-egy többnapos összművészeti fesztivál sok-sok sztárfellépővel. Sikerünket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megpezsdült a város és élettel, tömeggel telt meg a sétálóutca és főtér. – mondta Varga Anikó a BFMK vezetője. Varga Anikótól azt is megtudtuk, színházi bérletes előadásaik is nagyon népszerűek voltak, első bérletes produkciójuk a Tíz kicsi néger, teltházas volt.

A zeneiskola és a BFMK életében is nagy jelentőséggel bírt a széles körű társadalmi összefogással megvásárolt világszínvonalú hagnversenyzongora, a Steinway zongora.

A zongora június végén érkezett meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba, ahol az összeszerelés, a bejátszás és a hangolás hosszú folyamatát követően szeptember végén Vásárhely szülötte, Hegedűs Endre koncertjével avatták fel. E zongora azonban nemcsak hangjával “hódít” a vásárhelyiek körében, hiszen lehetősége nyílt az érdeklődőknek, hogy leüljenek mellé, néhány hangot megszólaltassanak rajta vagy hangpárbajra keljenek Szentpéteri Csillával. Vágó János azt is elmondta: “Több zeneiskola igzagatója kérdezte tőlem az országból picit irigykedve, hogyan sikerült megvennünk ezt a zongorát, és amikor elmondtam hogy Hódmezővásárhely polgárai, valamint a város kultúráját támogató vállalkozások 50 millió forintot adtak össze a zongora javára, szinte el sem akarták hinni.”

Varga Anikótól elmondta, hogy a BFMK nemcsak koncerteknek és előadásoknak ad otthon, hanem hétköznapokon is pörög az élet a Művelődési Központban. A központi épület és a tánciskola – alagsorában a zeneiskolával ‑ minden nap reggel 8 és este 8 óra között teljes kihasználtsággal működik. “Délelőttönként iskolai órák (néptánc, drámapedagógia) helyszíne vagyunk, majd a tanítás végeztével a mintegy tíz szakkörünk veszi birtokba a helyiségeket, a táncteremben pedig különböző zenés, táncos mozgásművészeti csoportok tartanak foglalkozásokat.”- tudtuk meg Varga Anikótól.

Vágó János sikereikről is beszámolt: Horváth Ildikó különdíjat kapott a Szentendrén megrendezett Országos zongora versenyen. Három diákjuk jutott be az amúgy nem annyira kedvelt kötelező tantárgy, a szofézs országos döntőjébe, Ádok Tamás, Kovács Petra és Horváth Ildikó. Törökszentmiklóson Kovács Petra bronz minősítést kapott a IV. Nemzetközi Zongora Fesztiválon. A Magyar Zeneszerzők Vokális és Hangszeres műveire kiírt Országos Versenyen gordonkán Török Máté második lett, Szabó Áron kürtös színtén második helyezést ért el.

A karácsonyvárás utolsó hétvégéjén a negyedik gyertya meggyújtására készül a város, amelyet Vágó János önkormányzati képviselő és Király Viktor énekes gyújt  meg, aki 16 óra 30 perctől ad koncertet.

Immár évtizedes hagyomány Vásárhelyen is, hogy a bécsi újévi hangverseny mintájára a Városi Fúvószenekar koncertjével indul az év Hódmezővásárhelyen 2015. január 3-án a Fekete Sas báltermében.

 

Hajó Edina