Nemcsak a sci-fi irodalom és filmművészet foglalkozik a témával, de az összeesküvés elméletek is. Mesterséges vírusok léteznek. Egyszerűbb vírusokat már sikerült kémiai elemekből összeállítani a kutatóknak, de bonyolultabb, összetettebb fertőző vírusokat nem olyan egyszerű előállítani.

Sajnos nem létezik még olyan vakcina, amely minden vírus ellen védelmet jelent, de alapelv, hogy minden előállított vírushoz készítenek ellenanyagot. És, hogy miért is kísérleteznek laboratóriumokban ezekkel a fertőző anyagokkal az orvosok? Nos, talán furán hangzik, de a gyógyítás miatt. A gyógyításban, génterápiában próbálják meg létrehozni ezeket. Olyan vírusokat kell előállítani, amilyenekkel a szervezet még nem találkozott, nem ismeri fel azt, így be lehet juttatni a szervezetbe olyan vírusokat, amelyek képesek átírni a géneket, így meggyógyítva bizonyos betegségeket. Egyrészt hasznos, másrészt félelmetes ez az irány, hiszen olyan dolgokra képesek ezzel a módszerrel a tudósok, amikre a természet nem képes: például már sikerült medúzákból olyan gént átültetni majmokba, amelyeknek hatására a majmok szőre a sötétben világított.

Mesterséges vírusok azok a vírusok is, amelyek a számítógépeinket ferőzik meg. Azt gondolhatnánk, hogy ezek nem árthatnak az egészségünknek, pedig bizony potenciális veszélyt jelentenek ezek is ránk nézve. Gondoljunk csak arra, hogy az orvosi adatok nagy részét számítógépeken, adatbázisokban tárolják – ha ehhez valaki hozzáfér, annak beláthatatlan következményei lehetnek. De léteznek már olyan szerkezetek, amelyek vezeték nélküli kapcsolatban lehetnek elektromos hálózattal, vagy akár az internetre is felcsatlakozhatnak – akár a pacemaker-ek, szívritmus szabályozó készülékek. Ezeket azonban az ilyen vírusokkal akár meg is lehet hekkelni. De akár a művégtagok fölött is átvehető az irányítás.

Jó lenne, ha valami ügyes tudós kifejlesztene egy olyan vírust, ami nem megbetegít, nem gépeket tesz tönkre, hanem mindenkit jóvá tesz, kiírtja belőlünk az ártani akarást, a rosszindulatot – lehetne ez a „szeretet-vírus”, ami mondjuk, karácsonykor fertőz, és 365 napig tart a hatása, és amint elmúlik, egyből vissza is fertőz bennünket a következő ünnepen.

Megyeri József