A hagyomány gyökerét az ógermán mitológiában kereshetjük.

Odin istennek és Frigg istennőnek gyermeke született, aki a Balder nevet kapta. Édesanyja nagyon aggódott a gyermekért, ezért megígértette minden teremtménnyel, hogy nem bántja a fiút – nem árt neki, nem sebzi meg. Így az ifjú isten majdnem sebezhetetlen lett. Igen, csak majdnem. Hiszen egy növény észrevétlen elrejtőzött az ígéret elől. A fagyöngy volt az.

Ez még nem is lett volna nagy baj, csakhogy Loki, a viszály istene észrevette az elosonó fagyöngyöt, és szörnyű dolgot eszelt ki.

Egy alkalommal, amikor Balder már fölcseperedett egy lakomán azt játszották az istenek, hogy nyilakat lőttek ki a sebezhetetlen fiúra, ám róla minden nyílvessző lepattant. Jó móka volt, mindenki nagyokat kacagott. Ekkor azonban Loki, egy fagyöngyből készült nyílvesszőt adott a vak Hőd kezébe, aki egyetlen lövéssel megölte Odin és Frigg gyermekét. Az istenek éktelen haragra gerjedtek, és megengedték Friggnek, hogy úgy büntesse meg a fagyöngyöt, ahogyan csak szeretné. Ám az istennő nem bántotta a növényt, inkább a szeretet jelképévé tette és azt kívánta, hogy akik alatta állnak, csókolják meg egymást – így fejezve ki a szeretetet és a megbocsájtást.

Fagyöngyöt mi is szerezhetünk így a karácsony előtti időszakban. Elődeink egyébként is azt tartották, hogy ha fagyöngyöt kötünk a mestergerendára, azzal megvédhetjük otthonunkat a villámcsapástól.

De a fagyöngy gyógynövény is: elsősorban a magas vérnyomás kezelésére, de az érelmeszesedés megelőzésére is szokták ajánlani. De a növény kivonatát az onkológia területén is használják. No és dekorációként is csodálatos.

Kiskata