Elsőként dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a hulladékgazdálkodással kapcsolatos vállalkozásokat. – 2015-re az ország egész területén elkülönített gyűjtési rendszernek kell működnie. Ez legfőképp az üveg, a fém és a műanyag hulladékot érinti – kezdte dr. Kovács Pál. Mint hozzátette, a városban már július elsejétől fővállalkozóként a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. végzi a hulladékgazdálkodást.

Amennyiben meg tud valósulni a szelektív hulladékgyűjtés, úgy jelentősen csökkenhet a vásárhelyi háztartások hulladék elszállítási költsége. Nem fix szemétszállítási díj lesz, hanem az kukák ürítésének száma után fizetik meg a lakosok a díjat. A lakosok 2 darab 240 literes gyűjtőedényt kapnak a családi házas övezetekben, amibe a szelektív hulladékot és a zöldhulladékot gyűjthetik. Dr. Kovács Pál hozzátette, nagyon fontos cél, hogy a város egyre kevesebb szemetet termeljen, és minél több hulladék kerüljön újrahasznosításra.

E-mailben érkezett a kérdés: nagyon sokan még mindig elégetik a kerti hulladékot, annak ellenére, hogy ingyen elszállítják azt. Várható-e szigorítás az új rendszerben?

A jövőben is tiltja a szabály az avar és zöldhulladék égetését. A házi komposztálás továbbra is lehetőségként merül fel, és ezután is díjmentesen elviszik a zöldhulladékot – válaszolt az ügyvezető.

Ezután Dr. Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője szólalt fel. Elmondta, a K’Art összesen 60 alvállalkozónak 800 millió forinttal tartozik. A hitelezők közé több, a vásárhelyi önkormányzat fenntartásában működő intézmény is tartozik.

Szabó Bálint szeptember 16-án arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy adja ki a Balogh Imsi Sportcsarnok tulajdonosának és a minisztérium közötti szerződések másolati példányait. – Az iratokból egyértelműen látszik, hogy augusztus 18-ig Kendi két családtagja fejenként 25-25 millió, míg Kendi Imre 50 millió forintot kapott. Ez összesen 100 millió forintnyi közpénz. Ez annyit jelent, mintha minden vásárhelyi háztartás ötezer forintot fizetett volna Kendiéknek – folytatta Szabó Bálint, aki arra kérte az önkormányzatot, hogy segítsen abban, hogy a K’Art kifizesse a tartozását.

Hegyi Endre a közelmúltban két fotókiállítást is rendezett: az egyiket az Emlékpontban, a másikat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Mindkettőn az első világháborús fotógyűjteménye volt látható. A fényképész megköszönte mindazok segítségét, akik támogatták abban, hogy megvalósuljanak ezek a tárlatok.

Megyeri József