„A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat. Azt az örömöt várják tőle, amely elfog minden jó kedélyű, ártatlan lelkű embert, ha kellemes muzsika cseng a fülébe, s annak ritmusa hasonló rezdüléseket kelt lelkében is… Az operettszerző nem írhat spekulatív, lélekmarcangoló zenét; egyszerűnek, népiesnek kell maradnia. Ez bizony nehéz – nehezebb, mint általában hinnők. Nem szabad többet akarnia, mint azt, hogy operettszerző legyen, ám óvakodnia kell a banalitástól és nem szabad csorbát ejtenie muzsikusi méltóságán” – vallja ars poeticájában Léhár Ferenc, zeneszerző.

Krámer György 2013 februárjában Huzska Jenő nagyoperettjében működött közre, ezúttal Lehár Ferenc, Victor Léon és Leo Stein A víg özvegy című darabjában koreografálja a Szegedi Nemzeti Színház tánckarát. “A szegedi teátrumban a táncművészet többrétegű: egyrészt ott a nemzetközileg is elismert kortárs balett, másrészt a szegedi tánckar, ami nagy szeletet birtokol a színház életében” – fogalmazott a koreográfus, aki a Mária főhadnagyot megelőzően közel 23 év után tért vissza a Tisza-parti városba.

A történet szerint Zéta Mirkó (Réti Attila), Pontevedro párizsi követe úgy kívánja állama zilált pénzügyeit rendezni, hogy Glavari Hannát (Kónya Krisztina), a dúsgazdag pontevedrói özvegyet összeházasítja egy honfitársával. A feladatra követségi titkárát, Danilovics Danilót (Andrejcsik István), a vidám, mulatós balkáni arisztokratát szemeli ki, akinek évekkel korábban már lángolt a szíve Hannáért. Az özvegy megérkezik a követségi fogadásra, azonban a nagykövet terve bukni látszik, mivel Hanna és Danilo között a korábbi sérelmek miatt ellenséges a viszony. A jelenlevő diplomaták azonban hevesen udvarolnak a hölgynek. Az özvegy élvezi a helyzetet, de főleg azt, hogy Danilo féltékenyen nézi az udvarlók seregét…

A fent említett szereplőkön túl Horák Renátát és Kovács ÉvátBocskai Istvánt és Kóbor Tamást láthatjuk kettős szereposztásban. A Tasnádi Csaba rendezte nagyoperettet december 12-én mutatják be a nagyszínházban.

Forrás és fotó: szegedma.hu