A karácsonyi ünnepkör, az adventi várakozás olyan téma, amely azok érdeklődését is felkeltheti, akik nem rendszeres látogatói a kortárs képzőművészeti kiállításoknak – mondta a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson Gulyás Gábor kurátor.

A művészettörténész közölte: igyekezett úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy abban a különböző műveltségű, érdeklődési körű látogatók mindegyike találjon olyan elemet, amely tetszik neki.

A Reök-palota emeletén rendezett csoportos kiállítás alkotói között szerepelnek fiatal művészek, a középgeneráció és a mesterek képviselői is. A január közepéig – a kiállítóhely “karácsonyi ajándékaként” ingyenesen – megtekinthető tárlat műfajilag is sokszínű: a táblaképek, fotográfiák mellett láthatók rajta plasztikák, szobrok, videoinstallációk és gobelinek is.

A kiállítás nyitótermében Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus a betlehemezési hagyományokat műteremben, a debreceni betlehemes találkozón vagy éppen lakótelepi környezetben megörökítő képeit helyezték el. A tárlaton láthatók Aknay János egyedi hangulatú angyalfestményei, Tölg-Molnár Zoltán monokróm alkotásai, Németh Ágnes néhány a közelmúltban készült, a közönségnek első ízben bemutatott, földből készített szakrális alkotása, Bukta Imre a vidéki Magyarországot megidéző festményei és fotója, Péreli Zsuzsa különleges technikai megoldásokat alkalmazó, nagyméretű gobelinjei és Asztalos Zsolt a máriapócsi könnyező madonna történetét feldolgozó videója is.

Forrás: MTI