A miniszter felidézte, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az agrárszektor teljesítménye és hozzájárulása a GDP-hez, a magyar élelmiszer pedig felértékelődött itthon és az exportpiacokon egyaránt. Az ország tavalyi 1,5 százalékos gazdasági növekedéséhez 0,6 százalékkal járult hozzá az agrárágazat, ami jól mutatja a súlyát. Az agrárágazat teljesítménye tavaly 6,6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, és 22 százalékkal javult a jövedelmezősége. A cél a magyar mezőgazdaság talpra állítása olyan fokon, hogy újra a világ élvonalába kerüljön a termelés és a jövedelmezőség alapján is – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor elmondása szerint az idén a bővülés folytatódik, amihez hozzájárul, hogy “történelmi rekord” született a szántóföldi növénytermesztésben. A friss betakarítási eredmények szerint olyan jó volt a termés a kukorica, a napraforgó és a repce esetében, amire 1921 óta nem volt példa. (Kukoricából 9,4 millió, napraforgóból 1,6 millió, repcéből 660 ezer tonna termett.)

A miniszter jó eredménynek nevezte, hogy a belföldi piacon mintegy 80 százalékra nőtt a magyar élelmiszerek aránya, és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma ismét növekedni kezdett. Az elmúlt negyedéves adatok szerint ismét több mint 200 ezer főállású dolgozik az ágazatban, amely számban nincsenek benne az őstermelők, önfoglalkoztatók – mondta el.

Fazekas Sándor kiemelte azt is, hogy az elmúlt négy évben sikerült az állatállomány csökkenését megállítani. A szarvasmarha létszám 2011 óta folyamatosan nő, tavaly elérte a 789 ezret. A sertésállomány növekedéséért régóta folyik a küzdelem, tavaly már sikerült újra 3 millió fölé emelni a sertések számát.

A tyúkállomány csökkenése is megállt, idén nyár elején 36,5 milliós volt az állatállomány,  8 százalékkal nőtt egy év alatt  – mondta Fazekas Sándor. Jelezte: az állattartás támogatására egyedülálló nemzeti program indul 6 éven keresztül 212 milliárd forint pluszforrást  biztosítva, aminek zöme nemzeti támogatás lesz.

Az élelmiszergazdaságban az elmúlt években egy sor stabilizálási intézkedésre volt szükség – emlékeztetett Fazekas Sándor. Már kezd talpra állni a 155 ezer embernek megélhetést biztosító ágazat, amelynek bővülését mintegy 300 milliárd forinttal kívánják támogatni a következő években. Kiemelt támogatást kap majd a helyi termékek piacra juttatása is – emlékeztetett a miniszter.

Folytatódik a földet a gazdáknak program, amelynek során eddig mintegy 240 ezer hektárt juttattak családi gazdaságoknak, vállalkozásoknak.

Tavaly 669 milliárd forintnyi támogatásban részesült az agárszektor, az összeg az elmúlt három évben 25 százalékkal emelkedett. A földművelésügyi miniszter a magyar agrárdiplomácia kimagasló sikereként értékelte, hogy bár az unió csökkenteni kívánja az agrárpolitikára fordított összeget, aminek értelmében 30 százalékkal tervezték csökkenteni a magyar agrárgazdaság támogatását, mégis sikerült elérni, hogy Magyarország közel 20 százalékkal, mintegy 1,9 milliárd euróval többet kap a közösség forrásaiból agrárgazdálkodásra és vidékfejlesztésre, mint korábban.

“A magyar mezőgazdaság két évtizedes botladozás után növekedési pályára állt” – összegezte Fazekas Sándor a szakemberekből, politikusokból, korábbi agrár-miniszterekből álló közönség előtt. Leszögezte: a magyar mezőgazdaság hosszú távú célja a minőségi, egészséges, GMO-mentes élelmiszergyártás kell legyen.

(Forrás: mti.hu)