A polgárőrség az idei évben tevőlegesen és eredményesen részt vett a „Biztonságos Mórahalomért” pályázatban, mellyel a közbiztonság javítását, a lakosok közbiztonság érzetének növelését, járőrszolgálat működtetését célozták meg Mórahalom bel és külterületén egyaránt.

Folyamatosan együttműködik és közös szolgálatot lát el a rendőrséggel, határrendészettel és az önkormányzati rendészettel, kölcsönösen segítve egymás munkáját.

Az egyesület elnöke Kovácsné Vadászi Erika a polgárőr szolgálat eredményeit vázolta fel;

„Közös szolgálatellátás alkalmával egy embercsempészt is sikerült elfogni, több migránssal együtt. Kitartó és szélmalomharcot vívunk a migránsokkal szemben. Napi szinten teszünk bejelentést, illetve tartóztatunk fel illegális bevándorlókat. Időnként be is kísérjük őket a mórahalmi határrendészet kirendeltségére.

Közös határrendészeti szolgálatellátás ideje alatt a migránsokat vesszük át az ásotthalmi polgárőrségtől és szállítjuk őket Szegedre.

Az állománynövelés mellett létre jött a lovas tagozat, melynek létszáma folyamatosan bővül. A szigorú feltételekhez kötött szabályok miatt a tagozat nehezen tudta megkezdeni a tényleges tevékenységét, de úgy néz ki, hogy mostanra sikerült sínre tenni a gördülékeny munkavégzés lehetőségét.

A lovas tagozat munkatársai halloween járatot szervezett gyerekeknek és így gyűjtötték a csokit.

Fejlődött a szervezet technikai felszereltségei is. A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetségtől kapott az egyesület egy járőrkerékpárt és az MVH által kiírt pályázaton sikeresen vettünk részt, és így beszerzésre került egy új Suzuki személyautó.

A szervezet felvételt nyert a „250×100 Biztonság” mintaprogramba. Célkitűzés a jogsértések visszaszorítása és ezzel párhuzamosan a lakosság biztonság érzetének növelése és a tanyán élő lakossággal a folyamatos kapcsolattartás. A tagság folyamatos járőr tevékenységet lát el bel- és külterületen egyaránt. Több városi rendezvényen segítettük elő a lakosság számára a nyugodt, felhőtlen szórakozás lehetőségét. Képviseltetjük magunkat a focimeccseken és az egyre nagyobb kihívást jelentő vásárban is rendszeresen jelen vagyunk. Sokadalom rendezvény biztosításánál.

A városi rendezvények biztosításain túlmenően magunk számára is megtaláljuk a szórakozást. Beneveztünk Bivalyfőző versenyre és egy kellemes délutánt tölthettünk együtt. Annak ellenére, hogy a zsűri nem a mi pörköltünket találta a legízletesebbnek, számunkra egyértelműen az volt a legjobb.”

A polgárőr egyesület a város rendezvényeinek biztosításában is aktívan részt vesz a lakosság köz-megelégedettségére.

Ilyen feladatokat látnak el:

– Város napok biztosítása

– Útbiztosítás a futó-dobó Lovasközpont rendezvényén.

– Vásári bűnmegelőzési és közlekedés biztonsági tevékenység.

– Illegális szemét lerakások felszámolása.

– Futballmeccsek biztosítása

– Útzárási feladatot láttak el a Rotary Club által rendezett jótékonysági futónapon.

Forrás: Magyari Béla

Kép: Kovácsné Vadászi Erika