Ködös szombat reggelre ébredhettünk, amolyan igazi disznóvágós napra, ahogy azt András napjának környékén illik. Az Árpád utcai Tájháznál pedig kifejezetten készültek a mai napra, ahol már kora reggel beindult a nagyüzem.

Sonkoly Ágnes, a Tornyai János Múzeum rendezvényszervezője elmondta, hogy hagyományőrző jelleggel szerették volna feleleveníteni és bemutatni az András napi disznótorosok hangulatát, a vásárhelyi hagyományok és szokások köré építve a napot.

A kilátogatók nem csak a helyi szokások szerint elkészített hagymás vért kóstolhatták meg, hanem egy néprajzkutató eladást is meghallgathattak, amelyen a disznótorosokhoz kapcsolódó párválasztási szokások is szóba kerültek.

A hagyományos ételsor természetesen nem ért véget a hagymás vérnél, hiszen ebédre frissen sült pecsenyével, hurka-kolbásszal, friss kenyérrel és savanyúsággal várják az érdeklődőket. A rendezvény egészen délután 3 óráig tart, így ha még kedvet érez magában érdemes lehet ellátogatni a Tájházba, hiszen estebédre vásárhelyi disznópaprikás lesz a fogás.

szcs