A kis csapat vásárhelyi tagjával, Mikola Zoltánnal beszélgettem arról, hogy hogyan állnak a nagy túra előtti felkészülési időszakban. A másik két csapattag Kohn Viktor és Palesz Nándor is készülnek a rallyra, hiszen készen kell állnia az autónak és lélekben is fel kell készülni erre a hosszú útra.

 

– Hogy áll most az autó felszereltsége? Mi van benne, mi hiányzik még?

Az elmúlt egy hónap bár igen aktív volt, látványosnak talán nem annyira látványos. Ennek egyik fő oka, hogy majd csak ez után fognak felgyorsulni az események, másrészt azt se feledjük, hogy ezt mindannyian munka mellett végezzük, így nincs is mindenre időnk, de azt kell mondjam, eddig terv és menetrend szerint zajlanak a dolgok. Az autó felkészítése is az alapoknál tart, a különleges átalakítások – mint pl. az ágy beszerelése – még nem történt meg, viszont az alapvető műszaki dolgok folyamatosan javításra kerülnek, az autó már teljesített gond nélkül pl. egy olaszországi utat, így valószínűleg nem lesz vele probléma. A végleges kialakítása várhatóan november-december környékén fog megtörténni, az az időszak már egyéb szempontból is sűrű lesz. Ami viszont fontos, hogy a járműbe azóta beszerelésre került a flottakövető rendszer, így már most is nyomon követhető a mozgása. A kocsi jelenleg természetesen csak időszakosan van használva, de a kezelő felülettel már lehet ismerkedni, ami elérhető a blog oldalunkról, hiszen már az is él.

– Felvettétek a kötelező oltásokat? Mik ezek egyáltalán?

Az oltásokat közül első körben megkaptuk a Hepatitis A, B-t és a sárgaláz elleni oltást. Ez utóbbi kötelező, enélkül Mauritániába be sem engednek bennünket. A napokban kaptuk meg a Hepatitis ismétlő oltását és a tífusz elleni vakcinát is. A maláriára nincsen védőoltást, az ellen gyógyszeret kell majd szedni. Ezen kívül vitaminokat kell majd még beszereznünk.

A vízum kérelmeket beadtuk, befizettük ennek intézése is folyamatban van.

A szervezők egyébként is tájékoztatnak már jó előre arról, hogy mely időszakban mikor mivel kell és érdemes foglalkozni, milyen határidőket kell betartani, és ezt messzemenőleg figyelembe is vesszük, hiszen a saját érdekünk. Az útleveleink mindenesetre már rendben vannak, és eddig tényleg terv szerint haladunk!

– Hogyan készültök a januári túrára?

Az elmúlt időszakban én például főként szponzorok, támogatók felkeresésével voltam elfoglalva, ami nagyon kellemes meglepetéssel és jól eső érzéssel töltött el, mert nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Annak ellenére, hogy nem feltétlenül tud mindenki anyagilag is támogatni, akiket eddig sikerült felkeresnem, kisebb-nagyobb mértékben, de mindenki a támogatásáról biztosított.

És ez nem feltétlenül a – jelenleg legfontosabb – anyagi támogatásról szól, mert több olyan ígéretet is kaptam, ami a majdani adományok gyűjtésére vonatkozik, szóval ez már most is nagyon sokat jelent lelki értelemben is.

Az autó felkészítése – amit pedig Viktor végez a háttérben szintén nem látványosan, de annál hatékonyabban -, a blogoldal létrehozása és anyaggal való feltöltése mellett folyamatosan beszélünk a legkülönfélébb dolgokról, amire majd szükségünk lehet, ki mit tudsz szerezni, mire lesz még szükségünk, mit hogyan oldunk meg stb… Nagyon sok minden még csak most körvonalazódik – ahogy az elmúlt egy évben folyamatosan -, ami óta azért már így visszatekintve igen komoly lépéseket tettünk és szépen lassan lépkedünk is. Több problémát is körbe jártunk, megbeszéltük, megoldottunk vagy elvetettünk, és ebben hihetetlen előnyt jelent, hogy van közöttünk olyan, aki már saját tapasztalattal rendelkezik. Fizikai értelemben különösebb felkészülést nem végzünk.

16 nap, 8500 km, és ez ugye csak a gond nélkül megtett átlag napi 500 km-re vonatkozik – erre nem lehet felkészülni… Az én eddigi leghosszabb utam például tavaly volt Bulgáriaba. 2 nap alatt 1100 km, autópályán… Ha nem is lesz műszaki problémánk, ami szinte kizárt, ilyen útra nem tudom, hogy lehet előre tréningezni. Talán, ha majd hazaértünk, akkor mondhatjuk el, már tudjuk milyen.

És, hogy felkészültünk-e… ?! Tuljadonképpen igen. Megyünk. Megcsináljuk!

 

Mert azt ugye ne feledjük, hogy ami nekik kaland, az másoknak segítség. A Budapest-Bamakó Rally összes tagja a kaland mellett adományokkal vág neki a messzi afrikai országnak, hogy segítse az ott élő rászorulókat.

 

A túraútvonalat itt nézheti meg. Az előző cikkünket is elovashatja.

Fotók: Mikola Zoltán

Bodrogi Klára