8 órakor már a színpadon voltak a böllérek és segítőik, akik a napindító fogópálinkával kezdték a napot, a vágásra pedig ezt követően már nem is lehetett panasz. A torokolajozás persze a feldolgozás közben is tartott, ahogy azt ilyenkor illik.

Már a vágási bemutatókra is nagyon sokan látogattak ki, a feláldozott állatok között pedig mangalica és csüngő hasú malac is akadt, de szokás szerint egy borjú is terítékre került.

Miközben a böllérek neki láttak az állatok feldolgozásának a színpadi produkciók is elindultak. Először a tordai testvértelepülésről érkezett Nyerges Ármin húzta a talpalávalót, de a helyi erők is képviseltették magukat. Felléptek az ovisok is, akik első sorban táncokkal és verssel készültek, de az iskolások Bábabokra Néptáncegyüttese is megmutatta tudását és a Tátika Népdalkör is énekelt a színpadon. Az újszentesi háziasszonyok csoportja két koreográfiával is készült.

A hangulatra csakugyan nem lehetett panasz, hiszen a színpad környékén árusok is akadtak. Volt kürtöskalács, de a harciasabbak fakardból is bevásárolhattak, sőt a héliummal töltött lufik is gazdára találtak.

A délutánt a Garázs Retro Band indította, majd a főzőverseny és a süteménykészítő verseny eredményhirdetési is megtörtént.

A malackodás viszont még nem ért véget Balástyán, hiszen este 7 órakor kezdődik a hagyományos Böllérbál, ahol hastánc bemutatóra és Oszvald Marika előadására is számíthatnak a résztvevők.

szcs