Az újvárosi kereszt 1774-ben készült, a mai Síp utca tengelyében, a Vörösmarty út irányába, miután a gépjármű forgalmat nehézkessé tette, 1826-ban az út mellé helyezték teljesen felújítva. Körülötte alakult ki a mai Széchenyi tér. Később a Katolikus temetőbe vitették át. A Béni család közreműködésével újraalapítását kezdeményezték, és ismét régi helyére, Ujvárosra fog kerülni.

Molnárné Kecskeméti Rita a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy időkapszulát azért helyeztek el a készülő kereszt talapzatába, hogy üzenetet tudjanak hagyni az utókornak. Az időkapszula tartalmaz egy vásárhelyi hímzést, az eredeti kereszt fotóját, tervrajzokat, történetét, némi aprópénzt, és néhány mai korra jellemző tárgyat. A tervek szerint a felújítása még az idén elkészül.

Béni Józsefné Anna, a Szent István Király plébániától érdekességként elmondta, hogy három ilyen kereszt van a városban, mely mind jelképes erővel bír. A felújítást teljesen a Béni család kezdeményezte, és anyagilag is ők fedezik az újraalapítást.

“Azért fontos ez a kezdeményezés, mert sokan szeretnék a városban, hogy álljon ez a kereszt, így meg lehet őrizni azt az emléket, melyet hordoz.” – tette hozzá Béni Józsefné.

 

Soós Kata