2014. november 4-én kedden az este 7 órakor érkezik Szegedre az Ifjúsági Világtalálkozók Keresztje (Nyíregyházáról, ahová november 2-án érkezett Romániából).

Az ifjúsági világtalálkozók keresztje

1984-ben – az első Ifjúsági Világtalálkozó (http://worldyouthday.com/) alkalmával – a fiatalság ajándékot, s vele feladatot kapott Szent II. János Pál pápától.

A fiatalok pápája a mára a találkozók jelképévé vált keresztet e szavakkal adta át a résztvevőknek: „Szeretett fiatalok! A Szentév végén rátok bízom ennek az ünnepi évnek a szimbólumát: Krisztus Keresztjét! Hordozzátok a világban mint Krisztus emberiség iránti szeretetének valóságos szimbólumát, és hirdessétek mindenkinek, hogy egyedül Krisztusban, aki meghalt, de feltámadt a halálból, lelhetünk üdvösséget és megváltást.”

A keresztet a két találkozó között a fiatalok körbehordozzák országaikban, hogy a találkozó előtt egy évvel a vendéglátó ország ifjúságára bízzák. (Jelenleg a 2016-os Krakkóban rendezendő Ifjúsági Világtalálkozó előkészületei folynak.)

A kereszttel 2003 óta együtt zarándokol a szintén II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikon is, mely a Ferenc pápa által is annyira kedvelt, a római Santa Maria Maggiore bazilikában található Mária-ikon másolata.

A négy méter magas (380 x 176 x 25 cm) fakeresztet és a vele zarándokló ikont Románia fiataljai adták át magyar testvéreiknek november 2-án, Nyíregyházán, püspöki szentmise keretében. Az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai ezt követően két hétig zarándokolnak a hazai egyházmegyékben, ahol katekézisekkel, tanúságtételekkel kísért ifjúsági imaesteken találkozhatnak velük az érdeklődők. A keresztet és az ikont november 15-én, Kassán püspöki szentmise keretében fogadják a következő befogadó ország, Szlovákia fiataljai.

Fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Bartucz Katalin