A kolera és a pestis viszonylag „lefutott” betegségek. A legutóbbi utolsó pestisben szenvedő magyart a 19. század közepén regisztrálták. A kolera néha fel-felbukkan Indiában, azonban ma már van ellenszere, így megfékezik a kór terjedését.

A pestis a 15. században söpört végig Európán. A kontinensen akkor 80 millióan éltek. A járvány tizenöt év alatt 25 millió ember halálát okozta. A tünetei közé tartozott, hogy aki megfertőződött, annak felrepedtek az erei. Általában patkányokról bolhákkal került át a vírus emberre, ami cseppfertőzéssel emberről emberre is terjedt.

A kolera hányással, hasmenéssel és magas lázzal jár. Ha a beteg pótolta az ezekkel járó folyadékveszteséget, akkor volt esélye a túlélésre.

Dr. Ciortea Péter elmondta, az említett betegségek között több közös jellemző is felfedezhető. Mindkettő ott alakult ki, ahol nagy volt a forgalom, és ott, ahol a higiénia tulajdonképpen nem létezett. Továbbá, a kolera és a pestis eltérő nagyságú területen mindig a lakosság körülbelül 25 százalékának okozta a halálát. A betegségeknek a világtörténelemre is nagy hatással voltak, ugyanis több hadsereget is megtizedeltek, így jelentősen befolyásolták a csaták, hadjáratok kimeneteleit.

Megyeri József