A pálinkáról mindenki tudja, hogy Hungarikum. Ez a cím, a védelem mellett törvényi szabályozást is jelent. A törvény már azt is meghatározza, hogy mi nevezhető pálinkának: kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből, szőlőtőkéből készült párlat nevezhető pálinkának, amely semmi egyéb anyagot nem tartalmazhat, az alkoholfoka minimum 37,5% lehet.

A pálinka kihozatal a gyümölcs érettségétől függ. Az alkoholos erjedés mértékét a gyümölcsben lévő cukor mennyisége határozza meg. A tapasztalat szerint a legtöbb pálinka a szőlőből, a szilvából és a kajszibarackból nyerhető. Ezekből a gyümölcsökből 9-10 kilogrammnyi szükséges 1 liter 50%-os pálinka előállításához. Ezután jön az alma, körte, meggy, cseresznye – ezekből 12-16 kg szükséges. A vadgyümölcsökből 40-45 kg-ra van szükség ugyanennyi párlat előállításához.

A Bánomkerti Pálinkafőzdében szakaszolhatók az üstök, ezért már 100 litertől tudnak főzést vállalni. Ráadásul ha igény van rá, el is mennek a cefréért.

Ha szeretnének Önök is a cefréjükből pálinkát főzetni, keressék a Bánomkerti Pálinkafőzdét Székkutason, az Erkel Ferenc utca 30. szám alatt. Hívják a 70/779-2600-ás telefonszámot!

Kiskata