A teljes foglalkoztatásra kell összpontosítani, illetve középpontba kell helyezni a választási kampányban vállaltakat  – mondta el a 180 percben a miniszterelnök. Erről minisztereinek is beszélt a költségvetés tárgyalása során Orbán Viktor.

A cél, hogy egyetlen embernek se kelljen jövedelempótló támogatást kapnia, amihez a jövő évi költségvetés közelebb visz.

A devizahitelek kezelése kapcsán azt mondta, tartani kell az irányt, a következő lépés a bankok elszámoltatása lesz.

Az államadósságról a kormányfő azt mondta, az a 77 százalékos szintről az év végére tovább fog csökkenni. Hozzátette, ennek ellenére a magyar pénzügyekkel probléma, hogy többet költünk, kint amennyit keresünk, ezért szeretné, ha néhány év múlva a deficit nulla lenne, és nem csak a GDP-hez viszonyítva, hanem abszolút értékben is csökkenne az államadósság.

Az internetadóra vonatkozó riporteri kérdésre Orbán Viktor azt mondta, nincs szó internetadóról. A probléma szerinte az, hogy már nem számít, a kormány mit mond. Az ésszerű beszélgetés alapja a dolgok megnevezése.  Arról van szó, hogy ha a távközlés áthúzódik az internetre, akkor azután is fizessenek távközlési adót a szolgáltatók, akik ezt a terhet nem fogják tudni áthárítani a fogyasztókra – tette hozzá. A kormány a távközlési adót szerette volna kiterjeszteni, miközben az emberek internetadót látnak. Mivel az emberek megkérdőjelezik az új adó ésszerűségét, félrecsúsztak a dolgok, az internetadót ma egész egyszerűen nem lehet bevezetni.

A miniszterelnök szerint az internetről hosszú nemzeti konzultációt kell kezdeni, ezzel a vitát értelmes mederbe terelve. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy 2013-ban a nagy szolgáltatókkal kötött megállapodás szerint minden háztartásban elérhető lesz a széles sávú internet, amire az állam több száz milliárd forintot költ majd. Ezzel Magyarország a nemzetközi élvonalba kerül.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország „kihúzta a gyufát” külföldön, például a kormányzatnak az Ökotárs szervezettel való konfliktusa miatt, Orbán Viktor azt mondta, most azért sűrűbb a bírálat, mert most jön a bankok elszámoltatása. A Magyarországról külföldön megírt cikkek összefüggésben van azzal, hogy a magyar kormányzat milyen külső gazdasági érdekeket sért – tette hozzá.

A magyar személyeket érintő amerikai beutazási tilalom kapcsán a miniszterelnök azt mondta, most derül ki, hogy amerikai cégek érintettek áfacsalási ügyekben, bár azt még nem tudni, hogy “a bot melyik, a jó vagy a rossz végén vannak-e”. Nagyon fontos, hogyha egy ügy elindul, akkor Magyarország nézzen utána, és nyilvánítsa ki, hogy nem tűri a korrupciót – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu