Összesen 2068 önkormányzat részesül szociális tűzifa-, illetve kőszéntámogatásban Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján; a tárcavezető hárommilliárd forintot osztott fel a települések között – hozta nyilvánosságra a pályázatok eredményét a Belügyminisztérium október 29-én, szerdán.

A döntés alapján egy-egy pályázó település átlagosan 1,4 millió forint támogatásban részesül. Ennek az átlagos összegnek több mint háromszorosát sikerült megszereznie Baksnak, míg Balástya és Ópusztaszer is közel 2-2 milliót nyert a Belügyminisztérium pályázatán

A megítélt támogatások:

Baks 4 438 650 Ft

Balástya 1 849 120 Ft

Csengele 400 050 Ft

Ópusztaszer 1 885 950 Ft

Pusztaszer 622 300 Ft

A program a rezsicsökkentés része, a kistelepüléseken élő legrászorultabbak akár 20 ezer forintot is megspórolhatnak vele. Az önkormányzatok helyi rendeletük szerint osztják szét a tüzelőanyagot, előnyt élveznek a kisnyugdíjasok és a halmozottan hátrányos helyzetű, gyermeket nevelő családok. Háztartásonként legfeljebb 5 köbméter tűzifát vagy 10 mázsa szenet lehet igényelni.

A szociálisan rászorulók téli fűtését könnyítő program 2011-ben indult, az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai támogatást kapnak ahhoz, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak tüzelőt. Az első évben csaknem egymilliárd forint volt a megpályázható összeg, azóta folyamatosan nő a rendelkezésre álló keret.

Az önkormányzatoknak 2015. február 15-éig kell eljuttatniuk a tüzelőt a lakosságnak, az elszámolás határideje április 15.

Forrás és fotó: kistelekjaras.hu