Jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományának átlagosan 30 százalékkal növelik az illetményét, majd 2019 január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik az illetményt, jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint ennek is köszönhetően Somogyban a következő hónapokban tovább emelkedik a honvédséghez jelentkezők száma. A katonai tanintézményekben tanulókon kívül a szerződéses pálya továbbra is közkedvelt. Mészáros Károly százados, a kaposvári toborzó- és érdekvédelmi központ munkatársa elmondta: a hét elején már közel 20-an kértek felvilágosítást a honvédségi lehetőségekről, míg máskor naponta átlag 8-10 fiatal keresi fel az irodát.

– Az idén 160-an jelentkeztek, s több mint 500-an érdeklődtek eddig – tájékoztatott Bátori Katalin őrnagy. – Kaposvár, Tata, Budapest és Győrön kívül volt, aki Hódmezővásárhelyre vonult be.

Sütő Tamás nyugállományú kaposvári vezérőrnagy szerint 12 éve volt utoljára ehhez hasonló arányú illetményrendezés a honvédségnél. – Az elmúlt 25 év a haderő folyamatos átszervezésével, csökkentésével járt – mondta. – Megfeledkeztek az állomány bérezéséről. Pedig a magyar katonák nemcsak Afganisztánban vagy a világ más térségeiben állják meg a helyüket, hanem az országot ért katasztrófa helyzetekben is. Emlékezetes, hogy a vörösiszap-katasztrófánál és a legutóbbi nagy dunai árvíznél is maximális odaadással tették a dolgukat, a haza mindig számíthat a honvédségre.

A távirati iroda beszámolója szerint a pótlékok rendszere is jelentősen átalakul, s bevezetés előtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere is. Az új honvédségi lakástámogatási rendszer pénzbeli támogatásra épül majd. Két új lakhatási támogatási formát vezetnek majd be: a lakásbérletet és a lízinget támogató úgynevezett lakáspénzt valamint a lakásvásárlást és építést elősegítő egyszeri támogatást a hivatásos katonák körében. Ezen felül egy szélesebb kört érintően, a közszolgálati életpályamodell részeként 2016-tól egy közszolgálati biztosítás bevezetését is tervezik. Sütő Tamás szerint ez is fontos döntés.

– Régen a honvédség óriási lakásállománnyal rendelkezett, ám ezek fenntartása, működtetése súlyos pénzekbe került, s az otthonok zömét eladták – közölte. – A lakhatási támogatás bevezetése új, modernebb megoldást nyújt, mint a korábbi rendszer. Lényeges, hogy a fiatal, családalapítás előtt álló tisztek, tiszt-helyettesek megfelelő segítséget kapjanak.

Czövek János, a Honvéd Szakszervezet elnöke szerint ez az illetményfejlesztés a katonák jó teljesítményének elismerését jelenti. Kiemelte: az elmúlt 12 év alatt a Magyar Honvédség személyi állománya csaknem 40 százalékos reálkereset-veszteséget volt kénytelen elszenvedni, mely már a katonacsaládok jelentős részének megélhetését is veszélyeztette.

Forrás: sonline.hu