„Erre a lelki felöltődésre vágytam, köszönöm Nektek ezt a csodálatos napot és gratulálok!” – kezdte értékelését Kubik Anna Kossuth és Jászai-díjas színésznő. A művésznő kiemelte, hogy a vasárnap látott előadások és színészi teljesítmények olyan magas színvonalúak voltak, hogy bármikor megállnák a helyüket profi színházban is. Méltatta a rendezők ötletes elképzeléseit is, valamint azt, hogy minden társulaton látszódott az igazi csapatmunka és az egymás iránti tisztelet. Rubold Ödön Jászai-díjas színész, a Nemzeti Színház ifjúsági programkoordinátora kiemelte: „Pontosan így kell diákszínházat csinálni.” A zsűri elnöke, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója szintén gratulált, majd meghívta a társulatokat a Nemzeti Színház egy-egy előadására, nekik tetsző bármely darabra.

Megható és felemelő volt a szegedi Grimaszk színjátszó csoport két bemutatott produkciója. Horváth-Kulik Szilvia rendezésében Anna Gavalda 35 kiló remény című kisregénye alapján a Nagyapám és én című darab mellett Darvasi László Angyali üdvözlet című novellájának egyik jelenetét is láthatták.

Hatalmas sikert aratott Németh Ervin Adrian Mole című műve, amelyet a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói adtak elő. A Nésics Máté és társa által rendezett közel egy órás kortárs előadás során olyan dalok is hallhatóak, amelyek szövegeit a csoport tagjai közösen írták meg.

Ősbemutatóval zárult a produkciók sora, hiszen a Budajenő-Telki Székely Társulat által előadott Napkeltétől napnyugtáig című művet most először láthatta közönség. Ebben a darabban szereplő dalok és táncok nagy része Gyergyó környéki településekről, Ditróból, Remetéről, Szárhegyről és Alfaluból származik.  A bemutatott előadást Szabó Attiláné, a társulat tagja írta. A csoport legfontosabb célkitűzése, hogy a régi hagyományaikat megőrizzék, ápolják és a fiatalabb generációra továbbörökítsék.

Az előadások közötti technikai szünetekben a Palotai Toportyán csoport bemutatói színesítették a napot.

 

Kodácz Csengele