Október 17-én egész napos szűrést szerveztek mind a makói, mind pedig a hódmezővásárhelyi egészségfejlesztési irodában és prevenciós rendelőben az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, illetve az Országos Tisztiorvosi Hivatal „Szűrési staféta” rendezvénysorozatának újabb, Csongrád megyei állomásaként – az első, „Szűrések Éjszakája” rendezvényt 2014 áprilisában rendezték meg, amely mind Makón, mind pedig Hódmezővásárhelyen nagy sikerrel zárult.

Az általános vizsgálatokon (testsúly, testmagasság, haskörfogat) túl mind a makói, mind pedig a hódmezővásárhelyi irodában testzsír, koleszterin, csontsűrűség, szív- és érrendszeri, valamint érszűkület méréssel, illetve életmód tanácsadással várták az érdeklődőket. Emellett a férfiak részt vehetnek PSA-vizsgálaton, a dohányosok pedig CO-szint mérésen. Egy-egy tanácsadással egybekötött vizsgálat páciensenként átlagosan 40 percet vett igénybe, melyet Hódmezővásárhelyen 26 fő, Makón pedig 13 fő vett igénybe a telefonon előjegyzett időpontokban.

Hódmezővásárhelyen emlőszűréseket is végeztek az Emlőszűrő Központban, mivel október az emlőrák ellenes küzdelem hónapja: ez alkalomból Mindszentről, Székkutasról és Mártélyról kisbuszokkal szállították a hölgyeket Hódmezővásárhelyre az önkormányzatok támogatásával. Mammográfiás vizsgálaton összesen 80 fő vett részt, akiknek a szűrőközpont várójában arra is módjuk volt, hogy a KNSZSZ munkatársaitól emlőmulázson sajátítsák el az elengedhetetlenül szükséges emlő-önvizsgálat alapjait.

A rendezvényre az esti órákban ellátogatott dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott is, aki Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató kíséretében megtekintette a nemrég átadott Emlőszűrő Központot, valamint az egészségfejlesztési irodát és prevenciós rendelőt; a prevenciós rendelőben Makay Anikó szakmai vezető és az iroda munkatársai tájékoztatták a kormánymegbízottat a program működéséről. Mindezeken túl a KNSZSZ munkatársai és Dr. Gilyán Judit járási tisztifőorvos is beszámolót tartott dr. Juhász Tündének az általuk végzett felvilágosító munkáról.

Forrás és fotók:

Török Anita