Újabb állampapír értékesítési pont nyílt, most éppen Szigetváron. Idén már ez volt a hatodik. Az államkincstár év végéig összesen 24 helyen szeretne hasonló ügyfélszolgálatot működtetni az országban. Már a nyitás napján érkeztek az érdeklődők. A legtöbb befektetőt leginkább az érdekelte, hogy mekkora hozamot tud elérni, ha államkötvénybe fekteti pénzét.

A lakosság körében egyre népszerűbbek az állampapírok, amit az is bizonyít, hogy csak szeptemberben 101 milliárd forintért vásároltak kötvényeket és kincstárjegyeket, ami rekordnak számít. A kifejezetten a családok tulajdonában lévő állampapírok értéke így már meghaladja a 2300 milliárd forint. Ez majdnem ötször több mint 2012 elején, amikor az államadósság kezelő meghirdette programját, hogy minél több család vegyen állampapírt. Azóta jelentősen megnőtt a hosszabb futamidejű papírok iránti kereslet is.

A befektetők számára azért jó, mert minél hosszabb egy befektetés, általában annál magasabb kamatot, kamatprémiumot biztosít a számukra. Az állam számára pedig azért jó, mert minél hosszabb egy állampapír, annál később jár le, annál később kell gondoskodni arról, hogy egy új kibocsátással finanszírozzuk a lejáratot, a kifizetést – magyarázta Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese.

Az ilyen országokat az elemzők kevésbé tartják kockázatosnak, mint azokat, ahol például évente kell a lejárt kötvényeket újabbakra cserélni. Ez jó üzenet a befektetők számára is.

Az állampapírok mellett egyre többen feketetik be pénzüket más értékpapírokba is. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint augusztusban például már csaknem 7 ezer milliárd forintnyi értékpapír volt a lakosság tulajdonában, ami történelmi rekord. Csak idén 675 milliárd forintot költöttek erre a célra. A legkapósabbak a befektetési alapok voltak.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ez több szempontból is szerencsés. Kedvező a fogyasztóknak, akik ezzel többletbevételhez juthatnak, és tudatos fogyasztás mellett olyan tartalékokat képeznek, amelyeket felhasználhatnak akkor, ha elveszítik a munkahelyüket, vagy például még gyerekük születik. Az országnak meg azért hasznos, mert például a befektetési alapok 80 százalékát állampapírokba kell fektetni, és ha valaki ilyenbe tesz pénzt, akkor gyakorlatilag a gazdaság működését finanszírozza – mutatott rá Kézdi György, a RISK Gazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Elemzők szerint az, hogy egyre több pénzt fektet a lakosság értékpapírokba, azt mutatja, hogy a családok egyre tudatosabban tervezik a jövőjüket.

Forrás: hirado.hu