Nem csak Szegeden lesznek programok a hétvégén a mellrák elleni küzdelem jegyében. A megyei egészségfejlesztési irodák közreműködésével további kilenc településén várják mindazokat, akik szerint a fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel és a megelőzés. Október 17-én a megye három emlőszűrő központja tart nyitva este 10 óráig, hogy azok, akik behívó levéllel rendelkeznek, de még nem jelentek meg a szűrővizsgálaton, most minden további időpont egyeztetéstől mentesülve végeztethessék el a vizsgálatot.  Október 18-án pedig a Szűrési Staféta rendezvényhez kapcsolódóan délután 14 illetve 15 órai kezdettel Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen, Derekegyházán, Mártélyon, Mindszenten, Székkutason mozgással – kerékpározással, sétamenettel, gyalogos felvonulással – hívják fel a figyelmet a szűrések fontosságára.

Mammográfiás szűrővizsgálatra lehet jelentkezni az alábbi szűrőközpontokban azoknak, akik behívólevéllel rendelkeznek:

·  Szegeden a Pathológia Intézetben lévő Emlő Szűrő Központban (Szeged, Állomás utca 2.)  15:00 – 22:00 óráig

·  Hódmezővásárhelyen a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Hódmezővásárhelyi Emlő Szűrő Központjában (Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.) 8:00 – 22:00 óráig

·  Szentesen a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Emlőszűrő Központjában (Szentes, Sima Ferenc u. 44-58.) 8:00 – 22:00 óráig

A hétvégi két napon, az alábbi rendezvényeken lehet a megyében csatlakozni az akcióhoz:

Kistelek: Október 17-én busszal szállítják Kistelekről a Szegedi szűrőközpontba azokat, akik behívólevéllel rendelkeznek és vállalkoztak a vizsgálatra.

Október 18-án a Kisteleki Egészségügyi Központban egész nap különböző szűrővizsgálatok lesznek: az emlő ultrahang mellett, tüdőszűrés, helicobakter pylori szűrés, allergia vizsgálat, vastagbél-végbél rákszűrés, candida szűrés, csontsűrűség mérés, vérnyomás, vércukor és koleszterin mérés, testzsír meghatározás, szív stressz mérés lesz és, általános állapotfelmérést végeznek kérdőívek alapján.

15 órától kezdődik a kerékpáros vonulás: Kistelek – Ópusztaszer – Kistelek útvonalon (12 km) Az “Együtt a nőkért – Együtt az egészségünkért!” elnevezésű programot Nagy Sándor polgármester nyitja meg Kisteleken, Ópusztaszeren Dr. Bálint Csilla háziorvos fogadja a kerékpárral érkezőket.

Derekegyház: A szentesi egészségfejlesztési iroda szervezésében október 18-án 14 órától Sétamenet lesz a helyi Egészségháztól. A lakosság a helyi sportklubok tagjaihoz csatlakozhat, akik az ott gyakorolt mozgásformák nordic walking, bicaj, roller, futás, gyaloglás bármelyikével teljesíthetik a távot a Kórógy partjára, ahol egészségvállalásokat, prevenciós fogadalmakat tartalmazó rózsaszín papírcsónakokat eresztenek vízre. A programot Dr. Oláh Kálmán háziorvos nyitja meg.

Szentes: Szentesen október 17-én a helyi egészségfejlesztési iroda munkatársai szervezésében busszal szállítják Fábiánsebestyénről a szentesi szűrőközpontba a behívólevéllel rendelkezőket. Emellett aznap a Kórházban Egészségnapot rendeznek. Ennek keretében szervezett szűrések lesznek: szájüregi daganatra és rákmegelőző állapotokra irányuló szűrés, keringési betegségekre irányuló, illetve érzékszervi megbetegedések szűrése.

További vizsgálatokat is végeznek ingyenesen: vércukorszint mérés, koleszterinszint mérés, testsúly és testmagasság mérés, testkörfogat mérés, bőrredő mérés, testzsír mérés, valamint kettes típusú cukorbetegség kockázatának felmérése. A mozgásszervi megbetegedések szűrésére is lesz alkalom, ortopédus szakorvos segítségével és szénmonoxid kilégzési tesztet végeznek az arra vállalkozó dohányosok között. Napközben gyógytornász testmozgási, dietetikus szakember pedig étrendi tanácsokat ad az érdeklődőknek. A testi egészségen kívül lelki egészségre is figyeltek a szervezők, depresszió és stressz szint mérésre is lesz mód.

Az egészségnap keretében történik meg a “Kezedben az életed – Mi jut eszedbe az egészségről?” c. rajzpályázat eredményhirdetése.

Október 18-án 15 órától a Kossuth térről gyalogos felvonulás  indul a Kurca partjára. A derekegyházihoz hasonlóan prevenciós fogadalmakat tartalmazó rózsaszín papírcsónakokat engednek vízre a felvonulás résztvevői.

A rendezvényt megnyitja: Dr. Bagi Róbert a Szentesi Kórház RTG Osztály főorvosa, és Kádár Viktória Szentesi EFI vezető.

Csongrád: A csongrádi egészségfejlesztési iroda szervezésében október 18-án, szombaton várják Szakorvosi szűrések, egészségi állapotfelmérés az érdeklődőket 10:00 – 18:00 óráig a Csongrádi Egészségügyi Központban.

Itt kardiológiai szűrés, cukorbetegség szűrés, diétás, illetve egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás mellett fül-orr-gégészeti szűrésre, hallásvizsgálatra, légzőszervi, mozgásszervi betegségek szűrésére lesz alkalom. Végeznek csontsűrűség mérést a 45 év felettieknek ajánlva, fogászati szűrést, és a lelki betegségek szűrését és tanácsadást is ellátják ezen a napon. Az egészségi állapotfelmérés vérnyomás, vércukor, BMI-index, testzsír mérést jelent, amelyet szintén elvégeznek az arra vállalkozók között.

Emellett színes programok is várják ez érdeklődőket:

10 órától az Alföld Néptánc Együttes bemutatója, 13 órától Meridián tornabemutató lesz. A délutáni programot, amelynek része a 15 órakor induló kerékpáros körút Csongrád központjában „Együtt a mellrák ellen!” címmel, Bedő Tamás polgármester és Dr. Seres Marianna EFI vezető nyitja meg 14 órakor. A távot a kerékpárok közlekedésbiztonsági átvizsgálása után teszik meg a résztvevők, akik egyen pólót és kerékpáros felszereléseket kapnak ajándékba. Az útvonalat rózsaszín krepp papírral jelölik.

16 órakor fitnesz bemutató, 17-kor közös futás lesz, majd 18:00 órától HONEYBEAST koncert zárja a gazdag programot.

Hódmezővásárhely: A Hódmezővásárhelyi egészségfejlesztési iroda mind helyben, mind Makón szervezésében október 17-én szív és érrendszeri szűréseket végeznek 8-22 óráig

Október 18-án pedig nyeregbe pattannak 15 órától Hódmezővásárhelyen, Mártélyon, Mindszenten és Székkutason mindazok, akik fel szeretnék hívni a figyelmet az egészségmegőrzés és a szűrések fontosságára.

Forrás: Varga Márta, kommunikációs vezető, Csongrád Megyei Kormányhivatal