61 év egy ember életében is szép kornak mondható, azonban egy kiállítás életében rendkívüli. Méltán lehet erre büszke Hódmezővásárhely, hiszen október 5-én 61. alkalommal nyitotta meg a kapuit a Vásárhelyi Őszi Tárlat.

Szabó Ábel festőművész kapta a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, melyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere adott át az alkotónak az Alföldi Galériában. A kiállításon összesen húsz elismerést osztottak ki, köztük a Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat. Az egy éven át járó támogatást a vásárhelyi Szabó Klára Petra festő- és grafikusművésznek ítélte oda a tárlat zsűrije.

Németh József festőművész, az alföldi iskola egyik meghatározó egyénisége húsz éve nincs közöttünk. Halálának évfordulóján múzeumunk emlékkiállítással tiszteleg munkássága előtt. A Tornyai-múzeum összes emeleti termeiben kiállított mintegy nyolcvan műalkotás az életmű minden egyes korszakát igyekszik lefedni közgyűjteményekből és magángyűjteményekből válogatott munkáival- mondta el Nagy Imre.

A múzeumigazgató hozzátette, a  60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának, Czene Márta festőművészének nyílit egyéni kiállítása a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Czene Márta festőművész 1982-ben született Budapesten.

Október 18-án a Magyar Festészet Napján egész napos alkotó-programokkal várják az érdeklődőket az Alföldi Galériában.

Árva László elmondta, hogy október 18-án nyílik az Emlékpont új időszaki kiállítása, mely a Magyarország felett 70 évvel ezelőtt zajlott légi háborút mutatja be. Ez a Rákosi börtönei kiállítást követően a második nagyszabású és egyedi tárlat ebben az évben. A Csillag börtön zárkája és Rákosi “országjáró” körútra indult. Szegeden a Piarista Gimnáziumban látható.

A légiháborús kiállítás megnyitó is igen érdekes lesz, ugyanis második világháborús hagyományőrzők (amerikai bombázóknak öltözve) is tiszteletüket teszik az Emlékpontban. Ezen kívül interaktív programokkal is várják a látogatókat.

A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozaton belül minden évben október 23-hoz kapcsolódva az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezik több héten át az Emlékpont. A  célcsoport egyrészt a diákok, másrészt a történelem iránt érdeklődők és az emlékezők lesznek – tette hozzá Árva László. A  programok október 20-a  és november 4-e között lesznek, nemzeti ünnepünkön egyedi vezetéssel és kvízzel készülnek az Emlékpontban.

Bodrogi Klára