Nem csak a hallgatók, de a zenészek lelkébe is belesimulnak azok a hangok, amelyek pénteken szólalnak meg Szentpéteri Csilla és zenésztársai látványos koncertjén.

Hogy mit várhatunk? Örömzene lesz Vivaldival, Bach-hal, Mozarttal, Liszttel. Szentpéteri Csilla és zenésztársai tolmácsolásában megtudhatjuk, milyen lenne, ha ők ma élnének, hogyan írnák meg a ma ismert dallamokat. Fergeteges ritmusok, latin életérzés, hangszerek párbaja – ezek várnak a koncertre látogatókra.

Már 10 éve zeneszerzőként is debütált a művésznő, így számos országban hallhatják a zenekedvelők  a Sirályt, az Üveghajót, melyek a művésznő saját gondolatait továbbítják.

Elmondta, hogy már kicsi korában kialakított egy saját fantáziavilágot, amiben a zenékre történeteket, képeket képzelt el, s amit 2000 óta saját zenei birodalmának építésére is hasznosítani tud. – És hogy hogyan születnek a művek? „ Amikor érzem, hogy közeleg az ihlet, kimegyek a stúdióba  és először keresgélek a kották között, hogy kik azok a zeneszerzők, akiknek a műveit megmutatnám mai, modern stílusban.”  S egy időutazás révén, átélve a nagy művészek korszakait, kiderül, hogy ők milyen mai zenét kedvelnének. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy Rossini, Paganini a latin zenét kedvelnék, Vivaldi, Mozart a kellemes rock zenét, Csajkovszkij a blues-t ,  Brahms, Monti a világzenét. Így születnek hát Szentpéteri Csilla saját átiratai, aki számítógépes zenei programmal alkot, majd érkeznek a kitűnő zenészek, s megszületik általuk az élő zene.

A zenészek közül talán a zongoristáknak van a legnehezebb sorsuk, hiszen hangszerüket nem vihetik magukkal. Pedig egy zenész összenő a hangszerével az évek során. Egy zongoristának a fellépés előtt pár órája van, hogy megbarátkozzon egy idegen hangszerrel. Hódmezővásárhely Steinway zongorája kivételes, hiszen ez a luxus kategória legfelsőbb szintjét képviseli. Minden hangszernek érnie kell, s ez a hangszer is hamarosan tökéletessé válik. „Isteni érzés rajta játszani. Én augusztus 19-én olyan szférába tudtam kerülni, ami egy művész életében a legnagyobb élmény.” Nem csak a hallgatók, de a zenészek lelkébe is belesimul a Steinway zongora egy-egy leütött hangja – erről már nyáron is meggyőződhetett a művésznő, aki elmondta, hogy zenésztársai hangszerei is beleszerettek a zongora hangjába, s a belőlük előcsalogatott hangok sajátos beszédbe kezdtek.

’’Amióta megszülettem, végig azt érzem, hogy fogják odaföntről a kezemet.” – tette hozzá a művésznő. A hit, nem csak a zeneszerzésben, de élete minden területén segít felülemelkedni az élet hétköznapi kaotikusságán. Sok munkával, szorgalommal, lemondással sikerült elérni mindazt, amire művészként vágyott egész életében, de élete másik legfontosabb eleme, a család is a dobogó legmagasabb fokán áll.

Pénteken egy különleges látványvilág is kíséri a koncertet fényekkel, vetített kisfilmmel és fotókkal. A zene összes halmazállapota megnyilvánul majd a koncerten. Ez a két és fél óra a kikapcsolódásról és a feltöltődésről fog szólni. És még egy különlegesség, csak a Vásárhelyieknek, hiszen a meglepetés az lesz, hogy a Vágó János számára írt három kürtszóló első alkalommal szólal meg.

Bodrogi Klára

Fotók: Szentpéteri Csilla