A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elköltözik Szegedről – ahogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vásárhelyi sajtótájékoztatóján mondta, „kidobták a városból.” Lejárt az a bérleti szerződés, amely a szegedi, Római körút 21. szám alatti épületre szólt, és nem újították meg azt, és nem találtak az intézménynek másik épületet. – Ekkor kereste meg a kormány Hódmezővásárhelyt azzal, hajlandó-e befogadni hosszú távon a hivatalt. Ez egy kiemelt jelentőségű intézmény, hiszen az unió agrártámogatási rendszerét, a pályáztatást, a föld alapú támogatások kifizetését a hivatal intézi, éves szinten ez 350 milliárd forintot jelent. Arra kértem Hódmezővásárhely polgármesterét, vállaljon egy hosszú távú anyagi áldozatot, fogadják be a hivatalt. A kormánynak az a célja, legalább húsz évet működjön a városban ez az intézmény. Cserébe azt kértük a várostól, a működéshez szükséges technikai feltételeket biztosítsa, és újítsa föl ennek a hivatalnak a volt zeneiskola épületét – mondta Lázár János.

Utána Almási István polgármester lépett a mikrofonokhoz, aki arról beszélt, a tegnapi, Ady Endre utcai sajtótájékoztatón már megemlített, 2 milliárd forintos KEOP-pályázati pénzből körülbelül 240 millió forint jut az épület energetikai korszerűsítésére. Ez azt jelenti, kicserélik a nyílászárókat, fölújítják az elektromos hálózatot, korszerűsítik a fűtésrendszert, a tetőre napelemeket szerelnek. Utóbbiaktól azt várják, éves szinten 400 ezer forinttal csökkentik majd az épület rezsiköltségeit, azaz körülbelül a felére csökkennek a számlák. A fölújítás után az ez épület is – a másik két felújítandó vásárhelyi kormányhivatali épülethez hasonlóan – A osztályi besorolást kap energetikai szempontból. Az ablakcserénél ügyelnek arra, hogy az eredetivel megegyező, de azoknál korszerűbb fa nyílászárókat építsenek be. De ezzel még koránt sincs vége az épület fölújításának. A volt zeneiskolát ugyanis ki is kell bővíteni a Szeremlei utca felőli szárnyhoz egy kétszintes irattárként használatos épületrészt húznak föl, amelynek pincéje is lesz. Ehhez a beruházáshoz már keresik a kivitelezőt. A 8-900 millió forintos építkezés teljes egészében városi önerőből valósul meg. „Amióta nincs adóssága Vásárhelynek, a 3-4 milliárd forintnyi iparűzésiadó-bevételből futja az ilyen jellegű beruházásokra” – jegyezte meg itt Lázár János, miután Almási István polgármester honlapunk kérdésére azt felelte, ha kell, banki kölcsönből fedezik a beruházást. A felújított épületnél húsz parkolóhelyet alakítanak ki.

Az építkezők nem sokat vacakolhatnak: 2015. szeptember 1-jén már itt fogadja a hivatal az ügyfeleket. A dolgozókat átveszik, senkit sem küldenek el, sőt bővítik is majd az intézményt, így biztos, hogy további munkahelyeket is meghirdetnek. Lázár János reméli, ezeket vásárhelyi lakosokkal töltik majd be.

– Amit megígértünk, megtartjuk: Hódmezővásárhely valóban mezőgazdasági központ lesz – mondta Lázár, aki megköszönte a vásárhelyiek áldozatvállalását, azt, hogy teljes egészében önerőből újítják föl, bővítik ki a volt zeneiskolát.

gszl