Ásós Géza már gyermekkora óta nagyon szeret enni. Élete során számos étteremben és vendéglőben járt, de sehol nem találta meg azt az ízvilágot és azokat az ételeket, amik egy roma család asztalára kerülnek. Ezért döntött úgy, hogy létrehozza az ország első cigány éttermét, ami 2011. október 17-én meg is nyitotta kapuit Békésen.

A vendéglátó egység valóban egyedülálló, ugyanis a szakács és az alkalmazottak mind roma származásúak.  A tulajdonos elmondta, nincs konkurenciájuk, ugyanis ilyen felhozatalt senki sem kínál. Cigány töltött káposzta, füstölt csülkös pacal, kacsanyak pörkölt vágott tésztával – csak néhány étel, amivel az étterem a vendégek elé áll.

Több híresség is „letesztelte” már Ásós Gézáékat: Kökény Attila, a Bódy házaspár, Bangó Margit és Schmitt Pál is jóízűt evett a cigány ételekből.

A vendéglő a három év során kinőtte magát, ugyanis ez idő alatt már harmincöt alkalommal települtek ki rendezvényekre. Vásárhelyen elsőként az augusztus 15-20. közötti borfesztiválon képviseltették magukat. – Mindig tartok azoktól a helyektől, ahol még nem jártunk. Ebben a városban is féltünk az emberek fogadtatásától, de pozitívan csalódtunk, nagyon kedves embereket ismertünk meg a településen és elismerően szóltak a kínálatunkról – mesélte a tulajdonos. Hozzátette, ez azért is kiemelkedően fontos, mert elsősorban nem roma származásúak választják az ételeiket.

Vásárhelyen legközelebb október 4-én és 5-én, azaz szombaton és vasárnap kóstolhatjuk meg a „tudományukat”, az Őszi Hetek rendezvénysorozaton, a dr. Rapcsák András utcán.

Megyeri József

Fotók: ciganyvendeglo.hu