– Ma az aukciós házakban egyre magasabb árakat érnek el nemcsak a festmények, hanem a fotókópiák is, és a fotóművészet már Vásárhelyen is kiérdemelte rangját a képzőművészetek sorában – fogalmazta meg dr. Kószó Péter, aki a műfaj alkotói közül kiemelte a városban 1868-ban  műtermet nyitott Plohn Illést, akinek fia, József örökítette meg híres sorozatán az egykori ’48-as honvédeket. Szólt az Elkán László néven Vásárhelyen született Lucien Hervéről, aki világkarriert futott be, és a város díszpolgárává fogadta, de a jelen kor vásárhelyi származású alkotói között megemlítette Eifert Jánost, a kameraklub tiszteletbeli elnökét is.

Dr. Kószó Péter elmondta: több mint egy évtizede működik a városban a fotó szimpózium, és érdemes elgondolkozni, hogy a városban fotómúzeum alakulhasson, amely állandó kiállításán a klasszikus alkotók műveit, míg az időszaki kiállításokon a kortársak alkotásait mutathatná be.

A klub elnöke, Dömötör Mihály fotóművész örömmel konstatálta, hogy a kiállításra a szegedi, makói és szentesi társszervezetük képviselői is eljöttek, és leszögezték: igen magasra tette a mércét a vásárhelyi klub, ám nemcsak maga, hanem a társklubok alkotói előtt is. Portálunknak nyilatkozva Dömötör Mihály elmondta. A tagokat a fotózás szeretete köti össze, és fontosnak tartják az utánpótlás nevelését is, ezért ifjúsági tagozat megalakításán dolgoznak.

Egy kép többet ér, mint ezer szó – idézte a kínai mondást Dömötör Mihály a kiállításon, amelynek most 18 alkotó 90 fotóját tekinthetik meg a kiállítást felkeresők. A tárlat áttekintéséből kiderült, hogy az alkotók saját egyéniségüket is megmutatták a felvételeken, azonban egy-egy alkotó azt is megmutatta, hogy „arca is van”.

Az elnök megígérte: bár ez az első randevú a kameraklub tagjai és a közönség között, azonban ez nemcsak egyszeri találkozás lesz, hiszen már szervezik a tavaszi kiállítást, amelyen további alkotóik újabb felvételeit ismerhetik meg a kiállítást felkeresők.

Arnay