Megszámlálni sem lehet, hány lapba ír, gondozza a honlapját, meg persze a növényeket is, utóbbiakat végig a XX. századon: Bálint György, mindenki Bálint gazdája a Somogyi-könyvtár szervezésében a székkutasi művelődési házban tartott előadást, ahol növénytermesztéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolt. De előbb aláhúzott három dolgot:

– Olyan régen jártam iskolába, hogy nekem még tanítottak retorikát. Azt mondta a tanárom, hogy három alapszabályt mindig be kell tartani a beszélőnek: állj fel, beszélj hangosan és hagyd abba, mielőtt megunják! Ígérem, ez utóbbit is betartom! – mondta Bálint György, majd leült, de erre engedélyt kért: volt ugyanis egy autóbalesete, és – ahogy mondta – azóta a lába nem úgy működik, ahogy kellene.

Ezután arról beszélt, vissza kellene térni a természet alapszabályaihoz, máskülönben nem tudjuk jól, alaposan, lelkiismeretesen megművelni azt a területet, amelyet „a sorstól kaptunk, legyen az szántó, vagy akár legelő.” Bálint gazda ezután átadta a szót a hallgatóságának. A közönséget egyfajta moderátorként Mihály Ferenc, a Gregus Máté kertbarát klub elnöke képviselte. Székkutas ugyanis készült: a nézők kérdéseit összeírták, azokat tolmácsolta egymás utána Mihály Ferenc.

Az előadáson újfent kiderült, amit azért lehetett tudni korábban is Bálint György a szakszerű növényvédelem híve – imád permetezni. Egymás után fejből sorolta, milyen növényvédő szerrel lehet a különböző kártevők ellen eredményesen védekezni. Közben többször is megismételte, szakszerűen a szabályokat betartva kell ezeket a szereket használni. Kiderült, ezt a legnehezebb: a szabálykövető magatartás a mezőgazdaságban is kemény dolog, sokan nem tudnak egy normális permetlevet elkészíteni annak ellenére sem, hogy minden pontosan rá van írva a szerek csomagolására…

Elmondta, hagymát ha lehet, ne magról ültessünk, hanem dughagymázzunk, a mogyorónál meg „csak” arra kell figyelni, ne pörköltöt vessünk el… Persze ennél azért bonyolultabb a mezőgazdaság, de aki éppen bajban van, az kezdjen uborkázni, Bálint gazda szerint szépen meg lehet élni belőle, nem túl bonyolult a termesztése és a növény védelme sem. Érdemes még földimogyorózni is, bár ebben sem érjük utol sosem Amerikát… Kiderült az is, a paradicsomot gyakorlatilag a palántázásnál „elrontjuk”, amikor egyből meglocsoljuk. Minden talajban benne van ugyanis egy olyan fuzárium gomba, amely egyből tönkreteszi a paradicsomot: amikor elültetjük és meglocsoljuk a paradicsompalántát, akkor a vízzel ennek a gombának a spórái fölcsapódnak az apró növényekre, és egyből megfertőződnek. Egy dolgot lehet tenni, ültetés után egyből bordói lével kell egy lemosó permetezést csinálni. Uborkát pedig az év századik napján ültessünk, akkor nem lehet vele baj. Csak győzze kivárni a lelkes kertész április 10-ét. Ha már lelkesedés: Bálint György elmondta, sokan kérdezik, mit tanácsol azoknak, akik a nulláról akarják elkezdeni a növénytermesztést. – Nem szoktam és nem is szeretek ilyen tanácsot adni, de aki kezdő, az bármit csinálhat, semmit nem ront el, sőt, lehet, arannyá változik az a növény a kezei között, amit elkezdett termelni.

gszl