Az oszágban 5 város, Hódmezővásárhely, Üllés, Folyós, Szombathely és Budapest XV. kerületi önkormányzata vehette át az Idősbarát Önkormányzat Díjat az országban.

Délután Almási István polgármester és Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója tartottak satjótájékoztatót a délelőtt átvett díjról. Díszoklevelet és emléktáblát is kapott a város.

Almási István polgármester elmondta, hogy olyan önkormányzatok kapták a díjat, akik külön programmal rendelkeznek az idősekre vonatkozóan. A pályázatban szerepelt többek között az EVP, a Biztonságos Vásárhely, olvasókörök, Vásárhelyi Himzőműhely, Belvárosi Fazekasház, Hadigondozottak Szervezete, Kapcsolat Központ is.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat az idősekre a közösség aktív és megbecsült tagjaiként tekint, ezért számos olyan intézkedést hozott, amely megkönnyíti életüket és mindinkább bevonja őket a közösségi életbe.

Hódmezővásárhely 2012-ben Városi Idősügyi Stratégiát alkotott, amelyhez fokozatosan hozzáigazította a szociális szolgáltatásokat is. Az időskorú polgárok életének megkönnyítése, terheik csökkentése érdekében az önkormányzat többek között átvállalta a 70 év felettiek szemétdíj fizetését, ami évente 38 millió forintot jelent. A város a rászoruló időseknek telente tűzifa támogatást biztosít, a 70 év felettiek karácsonykor vásárlási utalványt kapnak közel, 23 millió forint értékben. Az önkormányzat támogatja a szociálisan rászoruló idősek lakhatását, kedvezményes bérlakásban, a Nyugdíjas Lakóparkban élőknek ingyenes buszjáratokat biztosít a rendezvényekre, piacra. Az egészség megőrzése érdekében az idősek az Egészséges Vásárhely Program keretében különböző, a korosztályukra és a jellemző egészségügyi veszélyekre kidolgozott prevenciós programokon, szűréseken vehetnek részt. Az önkormányzat térítésmentesen biztosítja számukra a sportpályák használatát, a senior sportversenyek szintén hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához. A Johannita Lovagrenddel együttműködve a Hódmezővásárhelyen, közösen kiosztott támogatások 80%-át a 60 éven felüliek kapják meg – főként gyógyászati segédeszközöket. A város nagy hangsúlyt fektet az olvasókörök és a nyugdíjas klubok támogatására, emellett az önkormányzat több, az idősebb korosztályt bevonó, főként ingyenesen látogatható rendezvényt szervez. Működik a Biztonságos Vásárhelyért Program és a Tanyaprogram, a külterületeken fokozott járőrszolgálattal, az ott élő, elsősorban egyedülálló, kiszolgáltatott idősek biztonsága érdekében. A 60 év felettiek érdekeit Idősügyi Tanács képviseli Hódmezővásárhelyen.

“Nagyon örülünk ennek a díjnak, és bízunk benne, hogy ez a hagyomány tovább folytatódik” – mondta el Bálint Gabriella a sajtótájékoztatón.

Bodrogi Klára