A Makói Járási Ügyészség azért kezdeményezte P. R. előzetes letartóztatását, mert megalapozottan gyanúsítható azzal, szeptember 23-án a csanádpalotai gyermekvédelmi intézményben azzal fenyegette meg egy társát, megveri, ha az nem rendezi a felé állítólagosan fennálló ezer forintos tartozását. Két nap múlva a gyanúsított fenyegetését megismételte egy makói bevásárlóközpont parkolójában, amikor is a fenyegetése hatására a sértett az aznapi négyezer forintnyi keresetét átadta neki.

A gyanúsított a fentieken túl szeptember 27-én hajnali négy óra körüli a csanádpalotai gyermekvédelmi intézményben felkeltette a sértettet, hogy menjen ismét dolgozni, és a keresetét újra adja át neki, amire a sértett nem volt hajlandó. Erre a gyanúsított őt ismételten megfenyegette és ököllel, valamint tenyérrel több alkalommal arcon ütötte. A verekedésbe bekapcsolódott a gyermekvédelmi intézmény egy felügyelője is, akinek a karját megragadta, és több alkalommal életveszélyesen megfenyegette. A bántalmazás miatt mindkét személynek nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Az elsőfokú bíróság megállapította, P. R. a szabadlábra helyezése esetén megszökne vagy elrejtőzne, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el, tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, ezért a bíróság úgy ítélte meg, előzetes letartóztatása október 30-áig mindenképpen indokolt.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.