Lázár: az állam biztosítja majd a vásárhelyieknek az olcsóbb távhőt, gázt és áramot! 8

 

A Bajcsy és a Kistópart kereszteződésében a hódtói és a susáni, míg a Jókai és a Rákóczi utcák kereszteződésében pedig a csúcsi és a béketelepi lakosokat hívták fórumra hétfőn este Hódmezővásárhelyen. Almási István polgármester (Fidesz-KDNP), valamint a települési képviselők Cseri Tamás, dr. Grezsa István és Fekete Ferenc a beszámoltak a városban az elmúlt négy évben történt fejlesztésekről, majd a terveikről is szóltak.

Cseri Tamás elmondta, a Hódtóban hamarosan játszótér újul meg, de a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vásárhelyre költözésével a zeneiskola épülete is rekonstrukción esik át. A képviselő szerint a Tram Trainnek nagy hatásai lesznek a Hódtó városrészben élők számára is.

Fekete Ferenc szerint a kormány nélkül nem tudnának nagy fejlesztéseket megvalósítani Hódmezővásárhelyen, majd Almási István polgármesteri tevékenységét méltatta. Dr. Grezsa István az ötödik választására készül, de még soha nem volt olyan helyzetbe, mint most, hiszen sokkal több minden valósult meg az elmúlt négy évben, mint amit megígértek. Csúcsra és a Szabadság térre 1800 millió forint érkezett. A városatya szerint a következő évek legnagyobb horderejű változása a 26 milliárd forintból megvalósuló elkerülő út, ami után át kell gondolni a város közlekedését.

Mindkét fórumon ott volt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki a vásárhelyiekkel is megosztotta a napokban tett bejelentését, miszerint hamarosan létrejön egy állami tulajdonban lévő közműszolgáltató, ami áramot, gázt és távhőt szolgáltat majd.

A tervek szerint a magyar állam fogja majd olcsóbban biztosítani a vásárhelyieknek a távhőt, a gázt és az áramot – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az elmúlt időszakban megvalósuló 20-25 százalékos rezsicsökkentés után ez egy újabb komoly lépés. Sőt, tervezik a panelprogram újraindítását is, amit a kertes házakra is kiterjesztenek.

A politikus a fórumokon arra bíztatott, hogy mindenki menjen el szavazni október 12-én, s jó szívvel ajánlotta a polgárok figyelmébe Almási Istvánt, akit támogat is a miniszter.

A Hódtó és a Bajcsy kereszteződésében egy hölgy azt sérelmezte, hogy bezárt a bolt, a nagyobb szupermarket meg az idősek számára messzire van, míg a kisboltok nem a nyugdíjasok pénztárcáikhoz valók. Fekete Ferenc elmondta, a régi bolt épülete jelenleg is, 45 millió forintért eladó. Két éve üresen áll az épület, így szerinte 60-70 millióból lehetne rendbe tenni. A képviselő reméli, hogy lesz majd olyan pályázati lehetőség a jövőben, amit vállalkozók ki tudnak használni és újra bolt nyílhat a lakókhoz közel.

Budai Lajos megjegyezte, a Hódtó – Bajcsy kereszteződésében nincs megoldva a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedése. A városvezetők megvizsgálják az ügyet.

Szó esett még a városi tömegközlekedésről is. Lázár szerint ez egy régi probléma, hiszen a Volán olyan menetrendet állít össze, ami senkinek nem jó. – A következő hónapok kérdése a menetrendek átfésülése lesz. Össze kell hangolni a távolsági és a helyi járatokat – monda a miniszter.

A Csúcsi Olvasókör előtt egy idős hölgy azt kérte Lázár Jánostól, hogy a fával fűtők is részesüljenek rezsicsökkentésben. – Magyarországon jelentős állami tulajdonban lévő erdővagyon van és szeretnénk, ha ez a társadalom javát szolgálná, és nem külföldre kerülne ki a fa, amit kitermelnek az erdőkből. Ennek keressük a megoldását, mert ez összefüggésben van az olcsó tűzifával – válaszolta Lázár, aki elmondta ezt az ügyet a kormány elé viszik.

A.S.