Bittó Zsolt mondja is, hogy a harsányi embert még az eső se fogja vissza, olyan nincs, hogy nincs mit csinálni a portán. Másképp gondolkozik az, aki a maga ura. Magyarországon az „Itthon vagy” programsorozat keretében, több, mint 1600 településen szerveztek programokat, hogy az elszármazottaknak, a külföldön élőknek is legyen motivációja hazalátogatni, hazatérni.

Körösnagyharsány meghívására szombat este több faluból érkeztek: lányok és fiúk, legények, fiatalasszonyok, Zsadányból, Biharugráról, Körösszakálból, Körösszegapátiból. Magyarhomorogról is eljöttek, hogy Körösnagyharsányban részt vegyenek a Harsány Táncegyüttes fellépésén, amely alá és az ezt követő táncház idejére is, a Ludas Zenekar húzta a talpalávalót.
Debreczeniné Bittó Angéla tanárnő, szervező, kiemelte, hogy a Harsány Táncegyüttes oktatására Elekről járnak a faluba, a Ludas Zenekar tagja pedig, Gyuláról, Gyomaendrődről és Sarkadról utaztak Körösnagyharsányba. Mindehhez, azonban az kellett, hogy a falu vezetése, a polgármester, Máté Pál (FIDESZ-KDNP) támogassa a kezdeményezéseket. Helyet, lehetőséget biztosítson és elképzeléseikben segítse a tanárokat.


A rendszeres találkozók, az, hogy minden pénteken összeáll az együttes, olyan erőt rejt magában, amely képes arra, hogy a nagyvárosokban tanuló helyi fiatalokat minden hétvégén hazahozza. A társastánc ugyanis olyan, hogy pár nélkül nem megy – nevet. A környező falvakból még 20 kilométeres távolságból is átjárnak. A vidék megtartásában, itt Körösnagyharsányban, de az ország egész területén – ahogy Debreczeniné Bittó Angéla tanárnő fogalmazott – kiemelkedő szerepe van a tanároknak, akik tapasztalatukkal, tudásukkal képesek közösségbe összefogni a fiatalokat és erre az egyik legjobb lehetősége például a néptánc. Nem véletlen sikeres a „Páva”, amely határaikon innen és túl kihasználja a lehetőséget – mondta.

A táncolást megszakította az országosan összehangolt Szent Mihály napi tűzgyújtás, amelyet körül állva, közel 100-an énekelték el a Székely himnusz – itt a Partiumban, Várad kapujában. Máté Pál Körösnagyharsány polgármestere kiemelte, hogy a felnőtt szervezőknek a munkája fontos, hiszen minden nemű anyagi támogatás nélkül, saját szabadidejükben szerveznek programokat. Minden ilyen közcélú civil kezdeményezés mögé Körösnagyharsány oda fog állni.

Forrás és fotók:

Szilágyi Bay Péter