– Ez a nap kettős ünnep. Egyrészt a zene hódmezővásárhelyi ünnepe, melynek alkalmából bemutatkozik az új hangszerünk, másrészt egy világhírű vásárhelyi művész, Hegedűs Endre szeptember 16-án töltötte be a hatvanadik születésnapját – ismertette köszöntőbeszédében Almási István polgármester.

A város első embere elmondta, 2012 szeptemberében, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ átadását követően arra kérték a vásárhelyi polgárokat és gazdasági társaságokat, hogy segítsék a település kultúráját azzal, hogy hozzájárulnak egy koncertzongora megvásárlásához. – A felújított intézmény a kor legmodernebb hangtechnikai berendezésével rendelkezik, ezért egy hozzá méltó koncertzongora nélkül elképzelhetetlen – tette hozzá Almási István.

A felhívás bebizonyította, hogy Vásárhely nem csak egy város, hanem egy közösség is, ami képes összefogni azért, hogy elérje céljait. Közel 200 személy és vállalkozás 49 millió 17 ezer 800 forintot gyűjtött össze. Az összegből a világ egyik legjobbjának tartott Steinway D-274-es zongorát vásárolták meg.

Az ünnepségen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter úgy fogalmazott, a művészet, a kultúra jelenléte kiemeli Hódmezővásárhelyt a magyar városok sorából. A politikus a közelmúlt kulturális eseményei közül kiemelte a Koszta József alkotásaiból nyílt gyűjteményes kiállítást, valamint felhívta a figyelmet az október 5-én megnyíló 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatra is.

Hegedűs Endre zongoraművész, a nemzetközi hangversenyélet ismert szólistája, Liszt Ferenc műveinek egyik legautentikusabb tolmácsolója. A művész az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét és Chopin e-moll zongoraversenyét adta elő.

Megyeri József