Az emléktáblák Glattfelder Gyula csanádi megyéspüspök, gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter és dr. Gévay-Wolf Nándor államtitkár országépítő munkásságának állítanak emléket, akik a nemzet újbóli felemelkedését annak szellemi és lelki megújulásában látták. A táblákat 1928-ban és 1933-ban helyezték el az intézményben.

A kommunista hatalomátvételt követően lekerültek a táblák és 50 éven át titok övezte hollétüket. Az intézmény felújítása során előkerültek az emléktáblák, melyeket vasárnap újra felavattak a SZIGNUM-ban.

Balog Zoltán elmondta, izgalmas helyzet van Makón, hiszen az iskolák 2/3-a egyházi, míg az 1/3-a állami kézben van. A miniszter szerint Farkas Éva ezt próbálja összefésülni, melyben nagyobb támogatást kellene, hogy kapjon a várostól.

– Jó képzéssel és a versenyképes tudással lehet erősíteni Makó és térségében is a humánerőforrást. Fontos, hogy a gyerekek ismerjék a saját történelmüket, tudják, hogy honnan jönnek, hova tartoznak – mondta a politikus, aki szerint azok az erős és versenyképes közösségek, akik magukról tudnak, öntudatuk van, büszkék saját magukra.

A politikus sajtónak tett nyilatkozatában az október 12-i választásokról is beszélt. Szerinte az igazi tétje Makón a választásoknak, hogy a jövőben hogyan tud, illetve tud-e jobban együttműködni a város a kormánnyal. Ezt az együttműködést pedig Farkas Éva garantálja, akit támogat Balog Zoltán.

– A mai nap arról szól, hogy semmi sem lehetetlen. Újra lehetőséget kaptunk, hogy egy jó iskolát szervezzünk közösen a szülőkkel, a pedagógusokkal és azokkal, akik a hitről hasonlóképpen gondolkodnak – mondta az avatóünnepségen Lázár János, aki további támogatásáról biztosította az iskolanővéreket, de felelevenítette a múltat, amikor a nővéreknek el kellett hagyniuk az intézményt, s a tanítás abba kellett hagyniuk.

Szólt Klebelsberg Kunó és dr. Gévay-Wolf Nándor országépítő munkájukról, valamint Glattfelder Gyula erőfeszítéseiről. Véleménye szerint a példamutató országépítő tevékenységüket ma is folytatni kell.

A politikus különleges napnak hívta a mait, hiszen ritkán van arra alkalom, hogy a miniszter és a püspök hivatali utódai egyszerre, egy helyen jelennek meg.

A.S.